Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENA IZMENA PRAVILNIKA O PRIMANJIMA DIPLOMATA: POTREBNA JASNIJA PRAVILA O ZARADAMA KAKO BI SE SPREčILE ZLOUPOTREBE BUDżETSKOG NOVCA


Pravilnik po kome se određuje ukupna apanaža diplomata biće preispitan i revidiran, a promene bi trebalo da odrede jasna pravila o zaradama kako bi se sprečile zloupotrebe budžetskog novca, piše "Blic" navodeći da su najveće mahinacije otkrivene u raspodeli novca koji je izdvajan za školarine i osiguranje porodica diplomata.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za taj list potvrđuje da će menjati pravilnik, a da je ministarstvo objavilo spisak plata, jer su dosad u medijima objavljivane informacije koje nisu tačne, iako ih je objavila Agencija za borbu protiv korupcije.

"Pravilnik će biti promenjen u svim delovima gde to bude potrebno po ugledu na praksu drugih zemalja. Kriterijumi moraju biti jasni i jednaki za sve", kaže Dačić za "Blic".

Kako piše taj list, proverom je utvrđeno da su bivši ministri spoljnih poslova proizvoljno, na osnovu diskrecionog prava, odlučivali kom diplomati da se preko plate uplaćuje i novac za decu i porodicu.

Izvor "Blica" iz Vlade navodi da će pravilnik po kome se određuje ukupna apanaža diplomata biti preispitan i revidiran i da se ne može ostavljati da ministar po ličnim simpatijama ili vođen nekim drugim razlozima određuje kako se izvdajaju pare iz budžeta, ko od ambasadora može da dobije novac za školu, a ko ne.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u utorak spisak ambasadora i njihove plate. U tim podacima nema i onih vezanih za školarine i osiguranja koje su u visini od po nekoliko hiljada evra.

Međutim, u visni primanja diplomata su očigledne razlike, iako su po sredi države sličnog standarda, navodi "Blic".

Podaci o primanjima diplomata u nekim slučajevima se ne poklapaju sa onima koje su prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije.

U Agenciji navode da će se stručne službe pozabaviti i time da li podaci o platama ambasadora odgovaraju prihodima koje su oni prijavili toj Agenciji.

Izvor: Tanjug, 11.9.2014.