Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKATI: VEćA MINIMALNA CENA RADA, POSLODAVCI: NEMA USLOVA


Povećanje minimalne cena rada u Srbiji sa sadašnjih 115 dinara po satu, na 137,9 dinara, zatražili su danas predstavnici reprezentativnih sindikata: Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" .

Na konferenciji za novinare predsednici SSSS i UGS "Nezavisnost" Ljubisav Orbović i Branislav Čanak ukazali su da se do tog iznosa minimalne cene satnice dolazi na osnovu parametara propisanih novim Zakonom o radu.

"Koristili smo zvanične podatke na osnovu kojih minimalna cena rada po satu treba da iznosi 137,9 dinara.", rekao je Orbović.

Minimalna cena rada, prema članu 112. Zakona o radu, određuje se na osnovu potrošačke korpe, inflacije, prosečne zarade, kretanja stope zaposlenosti, produktivnosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Cena rada u Srbiji poslednji put je promenjena pre dve i po godine, a minimalna mesečna zarada sada iznosi 20.010 dinara.

Ukoliko bi se cena rada po satu povećala na 13,9 dinara, to bi bilo povećanje od 19,91 odsto i minimalna mesečna zarada bi iznosila 32.994. dinara.

Minimalna potrošačka korpa za jun 2014. koštala je 34.280 dinara, a pre dve i po godine cena je bila 30.491 dinara.

Sindikati su ukazali da bi i uvećani "minimalac" bio bi ispod "praga rizika od siromaštva" koji je pre dve godine bio utvrđen na 24.624 dinara.

Na sutrašnjem zasedanju Socijalno-ekonomskog saveta trebalo bi da bude usvojen predlog o minimalnoj zaradi, ali kako Unija poslodavaca insistira da se ona ne menja, Orbović je ocenio da će se teško doći do kompromisa.

"Sačekaćemo da vidimo da li će Vlada izaći s nekim predlogom. Za sada nije bilo nikakvih razgovora o protestima", kazao je Orbović upitan koji će biti koraci sindikata ukoliko Vlada ne prihvati povećanje minimalne zarade.

Čanak je ukazao da Vlada, ukoliko ne bude poštovala Zakon o radu, usporava svoje evropske ambicije.

"Mi ništa ne tražimo i samo insistiramo da se pri utvrđivanju minimalne cene rada poštuje zakon. To je matematička, a ne politička ili ekonomska činjenica", rekao je Čanak.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je danas da bi bilo nerealno i nemoguće povećanje minimalne cene rada sa 115 na 137,9 dinara po satu, koje traže predstavnici reprezentativnih sindikata.

"Poslodavci uvažavaju potrebe da minimalna zarada, a time i sve ostale zarade budu veće, međutim to je nemoguće u ovom momentu, jer je privreda i ovako preterano opterećena, tako da dalje povećanje ne bi bilo normalno i moguće", rekao je Atanacković za agenciju Beta.

Dodao je da je povećanje zarada nemoguće i zbog toga što se ove godine očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda (BDP), kao i zato što situacija u privredi nije ni najmanje poboljšana.

Po rečima Atanackovića, zahtevi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i makroekonomskih stručnjaka ukazuju da Srbija, zbog velikih gubitaka i deficita u budžetu, treba da razmišlja o smanjivanju plata i penzija, a ne o njihovom povećavanju.

Izvor: