Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS PREDLOŽILA SEDAM PROJEKATA ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZ FONDOVA EU: Bespovratno se traži 241,3 miliona evra


Vlada Republike Srbije predložila je sedam projekata za dodelu bespovratnih sredstava kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Ukupna vrednost predloženih poslova je 785,5 miliona evra, a bespovratno se traži 241,3 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije. Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan odluku o podršci donosi u decembru ove godine.

- Sveobuhvatnost predloženih mera i projekata jasno ukazuje da je njihov najvažniji cilj upravo ravnomerniji regionalni razvoj naše zemlje i otvaranje novih radnih mesta širom Srbije - istakla je ministarka Jadranka Joksimović.

- Naš put ka EU nije samo puko ispunjavanje merila i usaglašavanje sa zakonodavstvom EU već pre svega podrazumeva unapređenje uslova života svih naših, što je prioritet u radu ove vlade.

Predloženi projekti iz sektora transporta, obuhvataju železnički i vodni transport u ukupnoj vrednosti od 125,2 miliona evra. U sektoru životne sredine predložena je intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Jagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu u ukupnom iznosu od 45 miliona evra. Iznos od 36,1 milion evra se traži za realizaciju Transbalkanskog koridora izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj distributivne mreže električne energije. Joksimovićeva je posebno ukazala na važnost projekta "Ruralni širokopojasni interne ", u oblasti digitalne infrastrukture, vrednog više od 30 miliona evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 09.08.2021.
Naslov: Redakcija