Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA NOVA PRAVILA O OZNAČAVANJU ROKA TRAJANJA HRANE: Pravila bi trebalo da se objave do kraja 2022. godine


Deset odsto bačene hrane, od 88 miliona tona koje u Evropi godišnje završi na otpadu, posledica je nerazumevanja deklaracija, odnosno datuma istaknutih na proizvodima, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije za zaštitu potrošača Belgije "Test ašats". Mnogi kupci su, navodi se, zbunjeni šta podrazumevaju napomene "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do", zbog čega hranu kod koje je istekao neki od ovih rokova najčešće bacaju. Iako jedan od ovih datuma podrazumeva poslednji dan kada je proizvod bezbedan za upotrebu, a drugi da se hrana može konzumirati, ali da je prošlo vreme kada je bila najboljeg kvaliteta, većina potrošača ne zna razliku, zbog čega radije baca nego konzumira proizvode.

S obzirom na to da je sada poznato i koliko bi zbog toga hrane moglo da se sačuva i ne završi na otpadu, evropska udruženja pokušavaju da pronađu neko rešenje i spreče ovu lošu praksu. Problem je i to što proizvođači i udruženja koriste različite oznake i objašnjenja i time zbunjuju kupce. Belgijsko najstarije udruženje za zaštitu potrošača, saopštilo je da se na pojedinim proizvodima dva datuma roka trajanja proizvoda koriste zajedno, što posebno zbunjuje potrošače.

– Potrošači kada vide dva proizvoda koja izgledaju slično, a na njima su navedene različite oznake, imaju drugačije percepcije. Jedan smatra da je reč o kvarljivoj hrani, a drugi ne. Sa druge strane, trgovci u supermarketima često proizvode sa isteklim rokom trajanja prodaju po nižim cenama ili ga prosleđuju bankama hrane. Ovaj problem stigao je i do Evropske komisije, koja je sada u okviru strategije "Od njive do trpeze" odlučila da razmotri nova pravila obeležavanja hrane. Već je pokrenuta studija o ovom problemu, a zatraženi su i saveti od Evropske agencije za bezbednost hrane. Veliko interesovanje su pokazale i organizacije za zaštitu potrošača širom Evrope koje takođe pripremaju svoje predloge. U Francuskoj je, na primer, pokrenuta zanimljiva inicijativa koja pomaže u smanjenju bacanja hrane. "Previše dobro za bacanje" naziv je aplikacije preko koje se potrošači povezuju s restoranima i prodavnicama u kojima mogu kupiti jeftiniju neprodatu hranu.

Interesantno je i to da je sa nekoliko velikih proizvođača pokrenuta kampanja preko koje se ljudi ohrabruju da probaju hranu i sami zaključe da li je u roku ili ne. Proizvođačima se takođe sugeriše da na svojim proizvodima kreiraju i nalepnice koje bi kupce pozivale da probaju proizvod, veruju svojim čulima i tako ga testiraju. Evropska komisija je saopštila da će nova pravila o obeležavanju roka trajanja proizvoda predstaviti do kraja sledeće godine.

Izvor: Vebsajt Politika, 10.08.2021.
Naslov: Redakcija