Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOORDINACIONO TELO SRBIJE ZA RODNU RAVNOPRAVNOST UPUTILO POSLODAVCIMA LISTU PREPORUKA ZA EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA: Fleksibilnost radnog vremena, očuvanje radnih mesta, podrška žrtvama nasilja, usmeravanje donacija organizacijama koje pružaju pomoć ugroženim kategorijama žena


Koordinaciono telo Srbije za rodnu ravnopravnost objavilo je da je poslodavcima upućena lista preporuka da bi ekonomske principe osnaživanja žena koje propisuju Ujedinjene nacije, poštovali i tokom krize izazvane pendemijom.

Preporuke su upućene Privrednoj komori Srbije, NALED-u, Američkoj privrednoj komori, Savetu stranih investitora, Srpskoj asocijaciji menadžera i Ministarstvu privrede Srbije.

Žene su u "prvim linijama borbe sa korona virusom, jer su većinski zaposlene u zdravstvenom i socijalnom sektoru, trgovinskim lancima, poslovima nege i brige o domaćinstvu i članovima porodice", što ih stavlja u nepovoljniji i osetljiviji položaj, ukazala je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Zato smo, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Velike Britanije i organizacije 'UN Women' uputili preporuke poslodavcima da u svoje poslovanje uključe aktivnosti koje će uticati na smanjenje rodnog jaza", rekla je ona.

Te aktivnosti odnose se i na fleksibilnost radnog vremena, očuvanje radnih mesta, podršku ženama koje su žrtve nasilja, usmeravanje donacija organizacijama koje pružaju pomoć ugroženim kategorijama žena.

Mihajlović je istakla da postoji pozitivan odziv na ovu inicijativu, izmedju ostalog Srpske asocijacija menadžera, koja okuplja više od 400 menadžera firmi sa više od 70.000 zaposlenih.

Izvor: N1, 11.08.2020.
Naslov: Redakcija