Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS: Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u julu


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i  šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj jula 2019. godine) povećane za 0,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra. U poslednjih osam godina (od avgusta 2012. godine), odnosno od dolaska guvernera Jorgovanke Tabaković na čelo Narodne banke Srbije, neto devizne rezerve su više nego udvostručene (povećane su za 5,9 milijardi evra).

Na kraju jula bruto devizne rezerve su bile niže za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su izmirenja deviznih obaveza države (u neto iznosu od 126,3 mln evra), kao i potrebe da Narodna banka Srbije aktivnostima na domaćem deviznom tržištu, ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -240,0 miliona evra). Dodatno, efekat na smanjenje deviznih rezervi u julu imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima (ukupno 40,9 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.952,7 miliona evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra.

Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1.355 miliona evra.

Izvor: NBS, 11.08.2020.
Naslov: Redakcija