Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONSKI ROK ZA DONOŠENJE ODLUKE O MINIMALNOJ ZARADI ZA 2021. ISTIČE 15. SEPTEMBRA: Ukoliko pregovori poslodavaca koji počinju sledeće nedelje budu neuspešni konačnu odluku doneće Vlada


Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je Tanjugu predsedavajući SES-a i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Kako kaže zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

On navodi da će se sa punom pažnjom početi pregovori i da je neohodno da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine dostigao visinu minimalne potrošacke korpe u Srbiji.

- Trebalo bi, međutim razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja jer njima sada naročito nije jednostavno imajući u vidu sve ekonomske okolnosti - rekao je Stojiljković.

Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom koja iznosi 37.500 dinara, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.

Izvor: Novosti, 11.08.2020.
Naslov: Redakcija