Zastava Bosne i Hercegovine

PALATA PRAVDE ĆE U OKTOBRU BITI SPREMNA ZA USELJENJE PRAVOSUDNIH ORGANA


Viši sud i tužilaštvo kao i Krivično odeljenje Prvog suda i Prvo tužilaštvo vraćaju se kući, posle tri godine privremenog boravka u Katanićevoj ulici

Rekonstruisana Palata pravde biće otvorena krajem septembra ili početkom oktobra, kada će biti spremna i za useljenje sudskih organa, rečeno je za „Politiku” u Ministarstvu pravde. Zvanično nam je potvrđeno da su pri kraju radovi na rekonstrukciji ovog objekta, čija je površina veća od 24.000 kvadratnih metara.

Ministarstvo podseća da će Palata pravde biti namenjena za rad i funkcionisanje četiri pravosudna organa, a to su Viši sud u Beogradu, zatim krivično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, Više javno tužilaštvo i Prvo osnovno javno tužilaštvo.

U zgradi u Katanićevoj 15 ostaće Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo, kao i Prekršajni apelacioni sud, dok građansko odeljenje Prvog osnovnog suda već godinama radi u Bulevaru Nikole Tesle u Novom Beogradu, gde će i ostati.

Krivično odeljenje preseliće se u Palatu pravde iz objekta poznatog kao SIV 2 u Bulevaru Zorana Đinđića. Sa sudijama, tužiocima i administracijom, preseliće se i nekoliko stotina hiljada „živih” sudskih i istražnih predmeta.

Pre tačno tri godine, iz Palate pravde u Savskoj ulici iseljeni su sudovi i tužilaštva. Tada je „Politika” objavila foto-reportažu i prikazala javnosti koliko je propala najveća pravosudna zgrada u Beogradu, koja je prvi put bila useljena davne 1973. godine. Kroz nju je dnevno prolazilo više hiljada stranaka i zaposlenih. Građani su ovde dolazili u veliku šalter-salu zbog raznih overa, a tu je bio i katastar nepokretnosti.

Sada je veliki deo sudskog posla prebačen na javne beležnike i izvršitelje, pa će i nova zgrada biti rasterećena mnogih poslova.

Palata će ubuduće pretežno biti „nadležna” za krivičnu materiju. Iako će biti useljen ceo Viši sud, zajedno sa građanskim odeljenjem, Palata pravde je decenijama u prošlosti bila poznata po suđenjima za teške zločine. Njene sudnice, sa zidovima obloženim crvenom opekom, našle su se i u scenama nekoliko popularnih domaćih televizijskih serija. Ti zidovi su sačuvani, pa će biti zadržan deo tradicionalnog izgleda unutrašnjosti najpoznatije sudske zgrade u Srbiji.

Crvena fasadna cigla je osvežena, peskirana i zaštićena, tako da će stari zidovi izgledati kao novi. Međutim, u zgradi je napravljeno nekoliko važnih promena, zbog kojih se mnogi njeni stari posetioci neće odmah snaći. Veliko stepenište kod glavnog ulaza u levom krilu zgrade, koje je vodilo u hol sa sudnicama na prvom spratu, sada više ne postoji, a njegovu funkciju će zameniti dva manja stepeništa, u dnu hodnika i desno od ulaza.

U prizemlju je ranije bila velika sudnica, a sada će ih biti četiri.

U desnom krilu zgrade atrijum je „plafoniran” do nivoa četvrtog sprata. Nekada se iz prizemlja pogled prostirao do devetog sprata, a sada su napravljeni plafoni, odnosno podovi od prizemlja do četvrtog sprata. Taj veliki prostor u središtu zgrade ograđen je zidovima od stakla i biće korišćen za kolegijume i sastanke. Na vrhu ovog krila, na devetom spratu, napravljena je nova krovna kupola, koja će obezbediti više dnevne svetlosti.

Umesto ranije dva, sada će ovaj deo zgrade imati tri lifta koja vode do kancelarija za sudije, tužioce i administraciju. Ulaz na svaki sprat obezbeđen je najmodernijim protivpožarnim vratima, koja će zaposleni i posetioci moći da otvore identifikacionim karticama.

Na osmom spratu je velika biblioteka, koja sa svih strana ima izlaz na terasu sa zelenilom i pogledom na grad i reku. Kafeterija za zaposlene je na poslednjem spratu, a restoran u prizemlju, prema Ulici Miloša Pocerca, blizu nove šalter-sale i pisarnice, koje će imati dnevnu svetlost sa krova u delu zgrade prema Ulici Aleksandra Kostića.

Parking i pristupni plato takođe su potpuno renovirani, kao i pritvorski deo u nivou parkinga, sa 14 modernih ćelija, tri toaleta i posebnim liftom. Lavirint hodnika kroz koje su zatvorski stražari sprovodili optuženike do sudnica na prvom spratu, kako saznajemo, ostao je na istom mestu, s tim što je sada opremljen najmodernijom bezbednosnom i protivpožarnom opremom, kao i cela zgrada. Pritvor će biti povezan sa tužiocima i posebnim kancelarijama za istragu.

Cela Palata pravde sada ima najsavremeniju termo, zvučnu i hidro izolaciju i protivpožarnu zaštitu. Uspostavljen je centralizovan sistem nadzora i upravljanja, klimatizovanja, ventilacije i grejanja.

Tokom poslednje tri godine na objektu je svakoga dana radilo oko 200 radnika. Renoviranje je krenulo od krova i viših spratova ka prizemlju, a građani su tokom poslednjih meseci mogli da vide završne radove na platou iz Savske ulice, gde se nalazi spomenik srpskom caru Dušanu Silnom. Spoljni izgled zgrade ostao je isti, ali samo na prvi pogled. Svi prozori su kompletno zamenjeni najkvalitetnijom aluminijumskom konstrukcijom i staklima, a natur beton između spratova je očišćen i posvetljen.

Izvor: Politika, Aleksandra Petrović, 10.08.2019.
Naslov: Redakcija