Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JEDINSTVENI INFORMACIONI SISTEM PROSVETE OD MARTA NAREDNE GODINE


U Srbiji će u martu 2020. godine zaživeti Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će prvi put omogućiti državi da ima uvid nad celokupnim tokom obrazovanja učenika, od upisa do završetka školovanja i zaposlenja, rekla je premijerka Ana Brnabić.

 Brnabić je ocenila da je ovaj sistem najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad.

"Taj sistem će nama omogućiti da prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu", rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Premijerka je rekla da će dodelom jedinstvenog obrazovnog broja svakom učeniku i studentu u Srbiji u martu sledeće godine biti završena prva faza ovog projekta.

Novina je i to što će podaci biti povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja što će omogućiti da država lakše sagleda potrebe privrede ili koliko posle završenih studija diplomci čekaju na posao.

Ovaj sistem će, dodala je premijerka, omogućiti i bolju komunikaciju između poslodavaca i sistema obrazovanja.

Prema njenim rečima, od 1. septembra sigurno će početi da funkcioniše i 10.000 digitalnih učionica u 500 škola u zemlji, čime je obuhvaćeno oko 200.000 đaka.

Izvor: N1, 11.08.2019.
Naslov: Redakcija