Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO PROSVETE: MANJA JULSKA PLATA OBRAčUNATA PO ZAKONU


Tri nedelje pred početak školske godine prosvetni radnici dobili su umanjeni prvi deo julske plate.

Iako su mnogi verovali da je u pitanju greška, iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve obračunato po zakonu. Sindikati najavljuju tužbe.

Nova školska godina za prosvetare počinje sa starim problemom. Plata koju su dobili za prvu polovinu jula im je smanjena od 1.000 do 3.000 dinara. U Ministarstvu prosvete kažu da plate nisu smanjene, već da su obračunate kako nalaže zakon.

"Prema odredbama Zakonu o radu, odnosno Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, zaposleni ima pravo na naknadu zarade za godišnji odmor u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Kada se podeli ukupan iznos ostvarenih primanja sa časovima rada za tih 12 meseci dobija se prosečna satnina za period od 12 meseci. Prosečna satnina se množi brojem sati za koje zaposleni odsustvuje u jednom mesecu i to je naknada za taj mesec. S obzirom da juli mesec ove 2016. godine ima 168 radnih sati (prethodne, 2015.godine u julu broj radnih sati je iznosio 184 radna sata) prvi deo julske plate za zaposlene koji su u ovom mesecu koristili godišnji odmor obračunat je saglasno tome”, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Računica ministarstva i prosvetara ne poklapa se još od prošlog raspusta. Prosvetari tvrde da su i prošle godine u julu dobili pogrešno obračunate plate, odnosno smanjene između 3000 i 5000 dinara, što kako kažu, dokazuju već dve dobijene tužbe.

“Godinu dana mi pokušavamo sa državom da se dogovorimo, nema kome nismo pisali i obaveštavali o tome kako su prosvetni radnici zakinuti. naravno trebalo nam je dugo da utvrdimo šta se tačno desilo, kao što će nam trebati i za ovu julsku platu da utvrdimo kome je na koji način i koliko oduzeto. I kada smo to konačno utvrdili, to je bila jesen prošle godine mi smo počeli da pišemo”, navela je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sindikalci najavljuju vruć početak školske godine. Ne prete štrajkom nego novim tužbama zbog dugovanja od prošle godine imajući u vidu da su neke kolege to već učinile i na sudu dobile

“Praktično to znači da je kolega iz Zrenjanina ima smanjenu platu 5000 dinara a da su sudski troškovi preko 30000 dinara. Pa kada budu svi prosvetni radnici tužili državu za ono što im država duguje onda će država platiti 6 puta veći iznos”, rekla je Jasna Janković.

Prosečna plata u obrazovanju u Srbiji iznosi 39.885 dinara.

Izvor: B92, 11.08.2016.
Naslov: Redakcija