Zastava Bosne i Hercegovine

IZABRANA NOVA VLADA REPUBLIKE SRBIJE


Narodna skupština Republike Srbije izabrala je  na posebnoj sednici novu Vladu Republike Srbije na čijem je čelu Aleksandar Vučić i koja ima ukupno 19 ministara, od čega je osam novih u odnosu na prethodni sastav.

Za izbor nove Vlade, od prisutnih 225 narodnih poslanika, glasala su 163 poslanika, protiv 62, uzdržanih nije bilo, dok je odsutno bilo 24.

Prvi potpredsednik nove vlade i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, a potpredsednici su i Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Rasim Ljajić, koji nastavljaju da vode dosadašnje resore.

Ministar rudarstva i energetike je Aleksandar Antić, zdravlja Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, finansija Dušan Vujović i odbrane Zoran Đorđević.

Za novog ministra državne uprave i lokalne samouprave izabrana je Ana Brnabić, ministra privrede Goran Knežević, pravde Nela Kuburović, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, a za ministra kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja, pored Jadranke Joksimović zadužene za evropske integracije, biće i Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić.

Nova Vlada Republike Srbije, nakon što je izabrana u Narodnoj skupštini, položila je svečanu zakletvu pred poslanicima, čime je počeo da teče njen mandat.

Tekst zakletve, koju su nakon polaganja, potpisali premijer i članovi Vlade glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nakon polaganja zakletve intonirana je himna Srbije, a na ulasku u parlament bila je postavljena Garda Vojske Srbije.

Ovom svečanom činu prisustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej i predstavnici verskih zajednica, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.08.2016.