Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA U SKUPŠTINI DO KRAJA GODINE: JEDNOSTAVNIJA PRAVILA ZA PROIZVOđAčE


Stručna javnost trenutno raspravlja o nacrtu budućeg zakona o jakim alkoholnim pićima, koji bi do kraja ove godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, kažu za Danas u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zakon koji bi regulisao proizvodnju jakih alkoholnih pića je, kako tvrde u Ministarstvu, neophodan pre svega zbog važnosti koju proizvodnja prvenstveno rakija od voća ima za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

- Donošenjem zakona se, između ostalog, ova proizvodnja reguliše na jedinstven način, a u skladu sa uredbom EU, kako po pitanju samih definicija jakih alkoholnih pića, njihovih podela i geografske oznake, tako i po pitanju kategorija, deklarisanja, starenja - napominju u nadležnom ministarstvu.

Geografska oznaka, koja iz individualnog postaje kolektivno pravo, ovim zakonom će biti uređena na način da omogući lakše uspostavljanje i korišćenje, ali i da doprinese većoj zainteresovanosti proizvođača za zaštitu i veću afirmaciju jakih alkoholnih pića.

Na pitanje šta bitno donosi novi zakon, u Ministarstvu kažu da će rešenja biti usmerena ka pojednostavljenju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju jakih alkoholnih pića sa ciljem da se smanji nivo sive ekonomije i poveća broj registrovanih proizvođača.

- Fizičkim licima će biti omogućena proizvodnja sirovina, pri čemu će samo registrovani proizvođač moći da plasira na tržište jaka alkoholna pića za neposrednu ljudsku potrošnju - kažu u Ministarstvu.

Sva rešenja koja su predložena novim zakonom, tvrde u ovom resoru, vode smanjenju troškova proizvodnje, rastu konkurentnosti proizvođača, povećanju proizvodnje, kvaliteta i izvoza jakih alkoholnih pića iz Srbije. Kada se o tekstu zakonu izjasni stručna javnost, sledi faza prikupljanja mišljenja nadležnih državnih organa, da bi se pred poslanicima, kako tvrde u Ministarstvu, našao do kraja godine.

Izvor: Danas, 11.08.2015.