Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PODNELA VIŠE OD 500 PREKRŠAJNIH PRIJAVA U VEZI SA KONTROLOM FINANSIRANJA


U oblasti kontrole finansiranja Agencija za borbu protiv korupcije podnela je više od 500 prekršajnih prijava i do sada ima oko 200 pravosnažnih osuđujućih presuda, izjavio je zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

"Podnosimo brojne prekršajne prijave. Kada govorimo o kontroli finansiranja više od 500 prekršajnih prijava smo podneli i do sada ima nekih 200 pravosnažnih osuđujućih presuda, a Agencija je izdala i 42 rešenja o obustavi, odnosno gubitku sredstva iz javnih izvora nakon pravosnažnih presuda", rekao je za B92 Joksimović.

On je istakao i da je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti solidan, ali da Agenciju interesuje bolja kontrola finansiranja.

"Zakon je dobar, ali može da bude bolji i primenjiviji", rekao je Joksimović, podsećajući da se radilo na izmenama, ali da su one ostale u fioci.

Na konstataciju da se pojedine stranke pripremaju da podižu kredite da bi finansirale aktivnosti u kampanji, on ističe da nije iznenađen jer je to jedan od načina na koje se stranke finansiraju.

Prema njegovim rečima, to olakšava posao Agenciji da prati tokove novca.

On navodi i da se, kada se kaže da je korupcija u strankama visoka i da su političke stranke generator korupcije, ne misli konkretno na finansiranje političkih kampanja jer je najveći deo tokova novca legalan.

Objašnjava da ono što ulazi i ide preko računa, Agencija kontroliše.

Podseća i da je Agencija u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalan pitanja utvrdila da su više od 50 donatora političkih stranaka za izbore 2012. i 2014. godine ujedno i primaoci novčane socijalne pomoći.

"Ministarstvo nas je izvestilo i ono će preispitati uslove pod kojima je izdata novčana socijalna pomoć za tih 50 lica. Nadamo se da će i dalje raditi na tome" rekao je Joksimović dodajući da u tom slučaju Agencija ima dobru saradnju sa Upravom za sprečavanje pranja novca.

Izvor: Tanjug, 11.08.2015.