Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U JULU 2014. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 10.123,8 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 287 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u toku jula ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 68,6 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 34,6 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,4 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 33,5 miliona evra, otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 29,3 miliona evra i isplate stare devizne štednje u iznosu od 20,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju jula su iznosile 7.313,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu je iznosio 582,5 miliona evra i bio je za 187,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 3.083,4 miliona evra.

Dinar je u julu nominalno deprecirao prema evru za 0,8%. Kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 40 miliona evra i kupovinom 10 miliona evra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.8.2014.