Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: OšTRE KAZNE ZA NEIZDAVANJE OBRAčUNSKIH LISTA


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će poslodavci biti oštro kažnjeni ukoliko radniku ne izdaju obračunski list na osnovu kojeg, sudskim putem, može da dobije neisplaćenu zaradu.

Odbijanje izdavanja obračunskog listića je kršenje Zakona o radu i poslodavci će za to biti ozbiljno i oštro kažnjeni, rekao je Vulin naglasivši da se radi na jačanju inspekcije rada, koja će u takvim slučajevima odmah reagovati.   

Vulin je dodao da svaki poslodavac, koji koristi radnika da radi za njega, mora da mu isplati platu a ukoliko to ne čini imaće posla sa inspekcijom za rad. 

Ministar je podsetio da je ta inspekcija već dobila šira ovlašćenja i dodao da će ona odmah reagovati a ne čekati da se nakupi više neisplaćenih plata ili da više meseci radnici ne dobijaju obračunski list. 

Vulin je ocenio da je obračunski list, koji je izvršna isprava, mehanizam koji će značajno ubrzati naplatu neisplaćenih zarada i prava prilika da pokažemo da smo organizovana i ozbiljna država”, napominjući da će verovatno biti potrebni i razgovori sa sudijama, kako bi u tom pogledu oni brže postupali. 

Izvor: Tanjug