Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Prilikom sufinansiranja projekata u medijima potrebno poštovati Zakon. Ukoliko postoji opravdana sumnja da je bilo povrede pravila postupka u sprovođenju konkursa, Zakon predviđa mogućnost pokretanja upravnog spora


Ministarstvo kulture i informisanja još jednom je apelovalo na sve organe javne vlasti koji sprovode konkurse u oblasti javnog informisanja da poštuju zakonske procedure predviđene Zakonom o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) i još bliže utvrđene Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ("Sl. glasnik RS", br. 16/2016 i 8/2017).

S obzirom na to da je u toku sprovođenje konkursa u oblasti javnog informisanja na svim nivoima vlasti, Ministarstvu se često obraćaju subjekti koji ukazuju na određene nepravilnosti u sprovođenju konkursne procedure, koje mi sa dužnom pažnjom analiziramo, pratimo i u okviru svojih ovlašćenja blagovremeno reagujemo.

Ukoliko, s druge strane, postoji opravdana sumnja da je bilo povrede pravila postupka u sprovođenju konkursa, Zakon predviđa mogućnost pokretanja upravnog spora, u čemu Ministarstvo ohrabruje svakog učesnika konkursa koji se smatram oštećenim.

Ovom prilikom podsećamo javnost na to da Ministarstvo ne može uticati na sastav komisija, na donošenje njihovih odluka, kao i drugih proceduralnih aktivnosti, već je to obaveza organa javne vlasti koji je raspisao konkurs, navodi se u saopštenju koje je potpisao državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 09.07.2019.
Naslov: Redakcija