Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELO KORIŠĆENJE SISTEMA E-INSPEKTOR: Novom informacionom sistemu, 10. jula, pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja 2019. godine


Od 10. jula 2019. godine 36 inspekcija u Srbiji počelo je da koristi informacioni sistem e-Inspektor, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

"Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je prethodnih godinu i po dana radila na implementaciji ovog veoma složenog informacionog sistema elektronske uprave. Od sada će 1.500 naših inspektora na teren izaći koristeći laptop računar, mobilni internet i kvalifikovani elektronski sertifikat", rekao je on.

Kako je dodao, plan je da do kraja godine i preostalih sedam inspekcija budu uključene u informacioni sistem e-Inspektor.

Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović je rekao da su postignuti veliki rezultati, pre svega na poboljšanju statusa inspektora.

"To poboljšanje smo prošle godine postigli za lokalne inspektore, a merama koje je sada vlada usvojila republičke inspektore prevodimo u zvanje samostalnih savetnika i samim tim podižemo i njihovu platu", rekao je Paunović.

Dodao je da je vlada usvojila i zaključak kojim će se povećati broj inspektora s obzirom da, dodao je, trenutno u Srbiji ima nešto više od 4.000 inspektora što je četiri puta manje od standarda koji važi u Evropskoj uniji.

"Osnovu za dalji rad, za reformu inspekcija ovim postižemo i nadam se da ćemo u predstojećem periodu nastaviti zajednički rad i da ćemo inspekcijske službe postaviti na nivo kakav je potreban Srbiji i njenim građanima", rekao je on.

Predsednik Skupštine NALED-A Dragan Penezić je rekao da problem sive ekonomije u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima, obuhvata oko 15 odsto BDP-a.

"Imajući u vidu da skoro pet milijardi evra svake godine završi u tim sivim tokovima odgovorna privreda podržava svaki vid aktivnosti koji će doprineti suzbijanju tog problema. Tu pre svega mislim na godinu borbe protiv sive ekonomije čime je Vlada Srbije pokazala da želi strateškim pristupom da rešava ovaj problem i u okviru mera koje se tiču akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije sigurno je reforma inspekcije jedna od najbitnijih", rekao je Penezić.

Upravo iz toga razloga, istakao je, odgovorna privreda okupljena u NALED-u podržava svaki vid povećanja kapaciteta inspekcijskih organa.

"Mi smo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj omogućili sredstva za uspostavljanje Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor koja radi u punom kapacitetu u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a uz pomoć Kraljevine Holandije i norveške ambasade radimo na uspostavljanju sistema za sporazum o priznanju prekršaja u oblasti sive ekonomije, kao i za poboljšanje upravnog nadzora inspekcija", rekao je on.

Sve to, istakao je, vodi novim merama koje će omogućiti smanjenje sive ekonomije.

Penezić je dodao da je jedna od stvari na kojima NALED trenutno radi je uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra za inspekcijski nadzor odnosno jedinstvenog centra preko koga će i građani i privreda moći da prijave sivu ekonomiju.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da EVRD već dve godine podržava reforme u oblasti poslovnih inspekcija.

"Jako mi je drago da smo došli do toga da slavimo još jedan uspeh. Ovo je jedna od oblasti u kojoj smo zabeležili doslednu implementaciju reforma", dodala je ona i dodala je da će NALED i ubuduće podržavati proces reforme.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.07.2019.
Naslov: Redakcija