Zastava Bosne i Hercegovine

KONKURS ZA PODSTICAJE RADI NABAVKE NOVIH MAŠINA I OPREME ZA UNAPREĐENJE PRIMARNE PROIZVODNJE BILJNIH KULTURA: Rok za prijavu 30. avgust 2019. godine, a gazdinstva mogu dobiti najviše 1.500.000 dinara


Poljoprivrednici, preduzetnici, privredna društva, zadruge i škole, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava mogu do 30. avgusta da konkurišu za podsticaje radi nabavke novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

Novčani podsticaj može se dobiti i do 50 odsto vrednosti investicije umanjene za iznos novca na ime PDV, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za ostvarivanje prava na bespovratni novac Javnim pozivom opredeljeno je 1.300.000.000 dinara, a najviše se može dobiti 1.500.000 dinara.

Ovo pravo mogu da ostvaruje oni, koji su između ostalog, u potpunosti realizovali investiciju, od januara ove godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na bespovratan novac.

Podsticaji se mogu ostvariti radi kupovine mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje-đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Za podsticaje mogu da konkurišu gazdinstva koja imaju: do pola hektara povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru, do dva hektara jagodastog voća odnosno do 5 hektara ostalog voća, od 0,2 do 100 hektara grožđa, koji su upisani i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino, do 3 hektara povrća (na otvorenom polju), od 0,1 do 50 hektara cveća (na otvorenom polju), do 50 hektara aromatičnog i lekovitog bilja i do 50 hektara žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Informacija u vezi raspisanog Javnog poziva mogu se dobiti pozivom na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011- 260- 79 -60 ili 011- 260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011-30-20-100 ili 011- 30-20-101, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Tako na primer povraćaj novca iz državne kase može se dobiti, na primer, za konstrukcije plastenika (aluminijumske, pocinkovane čelične, čelične i plastične), višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje plastenika, folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote, mreže za senčenje objekta, mašine za setvu - sadnju i mulčiranje u zaštićenom prostoru, opremu za ventilaciju, hlađenje, odnosno grejanje prostora, sisteme za navodnjavanje sa mogućnošću đubrenja i vlaženje prostora mikroorošavanjem…

Takođe, država sufinansira i nabavku protivgradnih mreža, žičane ograde za ograđivanje voćnjaka i vinograda, materijala za pokrivanje voćarsko - vinogradarskih kultura radi zaštite od mraza – agrotekstila, rotositnilica (rotofreza), frostbustera gorionika, zadimljivača (fogera), priključne mehanizacije za sitnjenje i skupljanje i briketiranje ostataka posle žetve/rezidbe…

U cvećarskoj proizvodnji podsticaji mogu da se dobiju za materijale za pokrivanje povrtarskih kultura i cveća, u cilju zaštite od mraza – agrotekstil, priključne sejalice - sadilice za setvu - sadnju, sisteme za navodnjavanje u cilju zaštite od mraza: razvodne cevi, laterale, mikroraspršivače, raspršivače, rasprskivače, spojnice, filtere, ventile…

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Z. Delić, 06.07.2019.
Naslov: Redakcija