Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE: Podneti zahtevi za prekršajne postupke protiv preduzeća koja nisu dostavila propisane izveštaje


Agencija za zaštitu životne sredine dostavila je Prekršajnom sudu u Beogradu 1981 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika koji nisu ispunili svoje obaveze izveštavanja za 2017. godinu o uvozu proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

Kako se navodi u saopštenju, rok za dostavljanje podataka je bio 31. mart ove godine, a obavezu dostavljanja podataka imali su proizvođači i uvoznici guma, proizvoda koji sadrže azbest, akumulatora i baterija, mineralnih ili sintetičkih ulja ili maziva, električnih i elektronskih proizvoda i vozila za uvezene količine navedenih proizvoda koje sami stavljanu na tržište u Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači.

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004, 36/2009, 36/2009 - dr. zakon, 72/2009 - dr. zakon, 43/2011 - odluka US i 14/2016), Agencija inicira pokretanje prekršajnih postupaka protiv obveznika izveštavanja, odnosno plaćanja naknada, koji nisu dostavili potrebne podatke, odnosno nisu dostavili potrebne podatke na propisan način i u zakonskom roku, ili su dostavili netačne podatke.

S obzirom da su navedena pravna lica i preduzetnici propustili da dostave tražene podatke, pred Prekršajnim sudom u Beogradu protiv njih je pokrenut prekršajni postupak u cilju prikupljanja traženih podataka.

Svrha naplate ekološke takse jeste harmonizacija evropskih standarda, poboljšanje stanja životne sredine na teritoriji naše zemlje kao i finansiranje zelenih projekata i podsticaja reciklažnoj industriji, kaže se u saopštenju Agencije.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.07.2018.
Naslov: Redakcija