Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Brucoši ne mogu dva puta na budžet


Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon) predvideo je da niko ne može da studira na istom stepenu studija dva puta o trošku države.

To kaže prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević i dodaje da je iz Ministarstva prosvete stiglo Uputstvo da se to odnosi samo na prvu godinu studija.

To u praksi znači da neko ko je prošle godine upisao, recimo, Ekonomski fakultet o trošku države i u međuvremenu se predomislio te studije ne želi da nastavi na tom fakultetu i odluči da upiše drugi, to može da učini samo o svom trošku.

"Ako je neko upisan prošle godine studije na budžetu, nije mogao i ove, ali već sledeće godine stiče pravo da osvoji budžet i da nastavi da studira na budžetu", rekla je prof. Kovačević novinarima nakon sednice Senata.

Pojasnila je da studenti mogu da se prati na nivou jednog univerziteta, ali da ne može da se prati na nivou cele Srbije.

"Ministarstvo je reklo da će uspostaviti sistem jedinstvenog obrazovnog broja za sve studente na teritoriji naše zemlje i onda će moći lakše da se prati", naglasila je Kovačević.

Izvor: Vebsajt B921, 11.07.2018.
Naslov: Redakcija