Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 2019. GODINE MANJI POREZ NA ZARADE I BRŽI POVRAĆAJ PDV-A


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od početka 2019. godine biti smanjen porez na zarade.

- Hoćemo da smanjimo porez na zarade i predlog će već ove godine biti gotov - rekao je Mali.

Najavio je dve stvari koje će vlada ove godine uraditi za privrednike - ubrzati povraćaj PDV-a za privrednike koji na to imaju pravo.

Mali je podsetio da je zakonski rok za povraćaj PDV-a 45 dana i naglasio da nema razloga da privrednici čekaju toliko ako imaju uredne papire, kao i da bi im puno značilo da taj novac dobiju što pre zbog likvidnosti.

- Prvi sledeći korak je da smanjimo porez na zarade od januara sledeće godine. To su dva mala, ali važna poteza koja su simbol promena koje se u našoj zemlji dešavaju - naglasio je Mali.

Mali je rekao da mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto naše privrede po broju firmi, da čine 56 odsto BDP -a zemlje, kao i da je u njima zaposleno 65 odsto radnika odnosno skoro 840.000 ljudi.

- U obavezi smo kao država da podržimo taj sektor, kao stub razvoja naše ekonomije. Samo prošle godine smo izdvojili 18,2 milijarde dinara za podsticaj MSP, od čega je 7,6 bilo bespovratno - naveo je Mali.

Vlada želi i da obezbedi što više sredstava iz EU fondova kako bi privrednici imali jeftine izvore finansiranja.

Naglasio je da ne postoji nijedan ekonomski indikator ili pokazatelj koji je trenutno loš u našoj ekonomiji.

Podsetio je da je u prvom kvartalu bio realizovan privredni rast od 4,6 odsto i da je cilj da se on održi tokom cele godine.

Takođe, u prvoj polovini godini Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u budžetu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija - od jedan do dva odsto.

- Smanjen učešće javnog duga u BDP-u i iznosi ispod 60 odsto, dok je ranije taj udeo bio i do 80 odsto - ukazao je Mali.

Poručio je da će vlada nastaviti da radi na stvaranju stabilnog privrednog okruženja.

Kako je rekao, na svakih 10 zatvorenih preduzeća otvori se 18 novih, što je dobar pokazatelj.

- Ništa ne može da zameni znanje, hrabrost i energiju preduzetnika. To ste vi i hvala u ime vlade. Za vas i u vašu korist ćemo nastaviti da radimo - poručio je Mali privrednicima.

Izvor: Vebsajt Blic, 11.07.2018.
Naslov: Redakcija