Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O TAKSI PREVOZU PUTNIKA: Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača prevoziti kućni ljubimci, a takav prevoz se ne naplaćuje dodatno na redovnu cenu taksi prevoza. Svaka dodatna naplata usluge taksi prevoza, koja ne postoji u cenovniku, nepropisna i podleže kažnjavanju


U Gradskom cenovniku usluga taksi prevoza u Novom Sadu zvanično ne postoji cena po kojoj bi se naplaćivala vožnja kućnih ljubimaca pa ipak, kako se razgovarajući sa nekim gradskim taksi prevoznicima može saznati, psi, mačke i ostale životinje najčešće nisu dobrodošli u vozilima.

Kako kažu, zbog uništavanja opreme, fleka ili dlaka koje životinje ostavljaju u vozilu, taksisti nisu srećni kada treba da ih prevoze. Po njihovim rečima, to da li će ih prevoziti i da li će njihovim vlasnicima prevoz dodatno biti naplaćen, ostavlja se na volju vozača taksija.

Glavni inspektor za saobraćaj i puteve Siniša Vujinović rekao je da je svaka dodatna naplata usluge taksi prevoza, koja ne postoji u cenovniku, nepropisna i podleže kažnjavanju.

U članu 24 Odluke o taksi prevozu putnika ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2016, 74/2016, 81/2016, 9/2017 i 32/2017) navedeno je da se taksi vozilom korisnici s kućnim ljubimcem ne mogu prevoziti bez pristanka vozača, a takav prevoz se ne naplaćuje dodatno na redovnu cenu taksi prevoza– istakao je Vujinović, dodajući da je prevoz korisnika s kućnim ljubimcima u taksi vozilima zvanično dozvoljen.

Ni jedno taksi udruženje u gradu nema posebna vozila koja prevoze životinje, niti posebna obeležja za to. Međutim, postoje udruženja koja se već duže oglašavaju u javnosti kao neko ko rado prevozi ljubimce. Jedno od njih je i taksi udruženje "Maksi Novosađani" čiji nam je direktor Josip Kopestinski ukazao da su njihovi vozači i pre gradske Odluke da se prevoz kućnim ljubimcima ne naplaćuje, besplatno prevozili životinje.

Mi smo pet friendly udruženje i poznato je da rado prevozimo ljubimce u svojim vozilima, iako naši vozači imaju pravo da ne prime životinje u svoja vozila – ukazao je Kopestinski, dodajući da vlasnici kućnih ljubimaca moraju najpre operaterima prilikom pozivanja naglasiti da žele prevoz sa svojim ljubimcima. – Taksisti mogu odbiti da ih prevoze jer se neki boje, neki ne žele da ih prevoze jer životinje mogu da oštete vozilo ili ostave nered za sobom, ali najpre je važno reći da je nama bitna bezbednost u saobraćaju, a ona ponekad prevozom kućnih ljubimaca može biti ugrožena.

Jedan od predloga taksi prevoznika u gradu jeste da svaki od njih obezbedi posebna vozila za prevoz kućnih ljubimaca, te bi se nakon primanja poziva o prevozu životinje na teren slala posebna vozila, opremljena za takvu vrstu vožnje, što bi rešilo problem prevoza kućnih ljubimaca u taksi vozilima.

Kako je naveo direktor taksi udruženja "Maksi Novosađani" Josip Kopestinski, njihovi vozači često imaju zanimljive situacije sa kućnim ljubimcima, a najzanimljivija anegdota dogodila se pre nekoliko meseci. Naime, njihov taksista iz Beograda vozio je jednog jarca i njegovog vlasnika od Beograda do Zrenjanina, i to besplatno. Kako je rekao, jarac je imao odličnu uslugu prevoza, a zanimljivo je i to što je najpre sa juga Srbije stigao autobusom do Beograda, a tek onda taksijem preko Novog Sada do Zrenjanina.

ODLUKA O TAKSI PREVOZU PUTNIKA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2016, 74/2016, 81/2016, 9/2017 i 32/2017)

Član 24

Taksi vozač je dužan da u slobodno taksi vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

Taksi vozač nije dužan da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se ugrozila bezbednost i zdravlje ljudi, isprljalo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozač ne sme da primi u taksi vozilo decu do šest godina bez pratioca.

Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača prevoziti kućni ljubimci.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Bijelić, 10.07.2017.
Naslov: Redakcija