Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: OTVARANJEM POGLAVLJA KOJA SE TIčU PRAVOSUđA, LJUDSKIH PRAVA, SLOBODE I BEZBEDNOSTI, SRBIJI PREDSTOJI POSAO USKLAđIVANJA BROJNIH ZAKONA SA PRAVNOM TEKOVINOM EVROPSKE UNIJE


Nedavno je odlučeno da Srbija 18. jula 2016. godine otvori dva nova poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji. Analitičari ocenjuju da Srbiji predstoji mnogo posla, ali da bi građani nakon ovog procesa mogli da imaju efikasnije sudstvo, manje korupcije i bolju zaštitu ljudskih prava.

Otvaranjem poglavlja koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava, slobode i bezbednosti, Srbiji predstoji posao usklađivanja brojnih zakona sa pravom Evropske unije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), Milan Antonijević, međutim ističe da će se u ovom procesu posebno kontrolisati primena usvojenih zakona što će i najviše osteti građani Srbije.

"Građani će na kraju ovog procesa imati pravosuđe koje funckioniše, imaće nezavisnost sudstva, imaće jednaku pravdu bez obzira u kom delu Srbije se suđenje vodi, takođe i ljudska prava će biti uređena na adekvatan način, poštovana. I borba protiv korupcije mora pokazati prave rezultate, dakle mnogo manje priče, mnogo više samih sudskih presuda i takođe prevencije korupcije", objašnjava Antonijević.

Otvaranje poglavlja daje veći prostor Evropskoj komisiji i državama članicama da utiču na procese u Srbiji jer će oni biti pod nekom vrstom pojačanog nadzora, ocenjuje Nemanja Nenadić iz Trasnparentnosti Srbija, ali ističe da ima rezerve prema efektima koji će biti postignuti.

"Ako pogledate akcioni plan, po mom uverenju on nije dovoljno detaljan i nije dovoljno ambiciozan da reši recimo problem korupcije u onoj meri koliko bi to Srbiji bilo potrebno. Zbog toga možemo samo da držimo za reč i predstavnike evropske administracije i naših vlasti da je akcioni plan živa stvar i da će biti modifikovan ukoliko za tim bude bilo potrebe", ističe Nenadić.

Na putu ka članstvu u Uniji Srbija je do sada otvorila dva poglavlja. Sredinom decembra prošle godine, u Briselu su otvorena poglavlja 32 koje se tiče finansijske kontrole, i 35 u okviru kojeg će se pratit napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednica Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Joksimović, izjavila je da očekuje da će Srbija nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, do kraja 2016. godine otvoriti još nekoliko poglavlja, među kojima su i poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i obrazovanje i kulturu.

- Očekujem da ćemo u ovoj godini biti u prilici da otvorimo još tri-četiri poglavlja. Ona nisu sva podjednako kompleksna i komplikovana za implementaciju i to će biti neka koja se u kratkom roku mogu otvoriti i zatvoriti, kao što su poglavlja 25 i 26 - rekla je Joksimovićeva.

Ona je navela i da u administrativno-tehničkom smislu pregovarački proces Srbije neometano teče dalje, da će se poglavlja otvarati u zavisnosti od naše brzine i umešnosti u zaokruživanju reformskih procesa, što je kljlučno za Srbiju.

Izvor: Vebsajt N1 i Blic, 09.07.2016.
Naslov: Redakcija