Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK: RADNE BIOGRAFIJE DRżAVNIH FUNKCIONERA MORAJU BITI JAVNO DOSTUPNE, JER JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA GDE SU BILI ZAPOSLENI


Državni organi i dalje odbijaju da dostave podatke na koje novinari i građani imaju pravo, a to je zbog stava vlasti da javnosti ništa ne duguje, ocenio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić.

Vlast često pokušava da prikrije skroman rezultat ili odsustvo bilo kakvog rezultata. Daleko od toga da se iza svakog incidenta krije kriminal i korupcija, ali oni koji na taj način izazivaju konflikt sa javnošću moraju da znaju da time izazivaju sumnju, rekao je Šabić.

Poverenik je izneo podatak da njegova kancelarija trenutno radi na 5.000 predmeta, što je dovoljno posla za šest meseci, bez ijednog novog predmeta, a svakog meseca stiže 700-800 novih.

U dve trećine slučajeva već na pitanje zašto nisu dostavili informaciju vlast kaže - "dobro, daćemo". Tu tačno vidite da se svesno kalkuliše sa nepoznavanjem prava. Ko se žali – dobiće informaciju, ko se ne žali – neće. To je nedopustivo i ružno, poručio je Šabić.

Šabić smatra da građani treba da znaju gde su bili zaposleni državni funkcioneri, te da njihove radne biografije moraju biti javno dostupne. Što je funkcioner na višem položaju, to je pravo pristupa javnosti tim podacima nespornije. Ne vidim nikakav razlog da se krije da li su bili službenici u nekakvoj zanimljivoj firmi, ili su se bavili nekim poslom kojim nisu smeli, naglasio je Šabić.

Izvor: Vebsajt Politika, 11.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija