Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SENAT PRIVREDE SRBIJE POSTAO PUNOPRAVNI ČLAN SENATA PRIVREDE EVROPE


Senat privrede Srbije primljen je u punopravno članstvo Senata privrede Evrope, a protokol o primanju u članstvo srpskog Senata u evropsku organizaciju ovog tipa, potpisan je u Beču.

Ispred evropskog senata Protokol je potpisao Volfgang Dering, a ispred srpskog predsednik Ivan Gros, predsednik i potpredsednik Upravnog odbora Radovan Mijatović i Vladimir Jovanović, saopšteno je iz Senata privrede Srbije.

Na zajedničkoj sednici Predsedništva i Upravnog odbora Senata privrede Srbije koja je usledila, jednoglasno je zaključeno da se prihvata protokol koji su predstavnici Senata Evrope i Senat privrede Srbije potpisali u Beču. Tada je odlučeno je da se u Predsednistvo Senata privrede Evrope delegira Ivan Gros, a u Upravni odbor Radovan Mijatović.

Ujedno je odlučeno da na sastanku Senata privrede Evrope, koji će biti održan 23. septembra 2016. godine u Madridu, a na kojem će Španija i zvanično postati član Senata privrede Evrope, Senat privrede Srbije predstavljaju Ivan Gros i Vladimir Jovanović.

Osnovni zadatak Senata privrede Srbije je da okupi poslovne ljude, a pre svega predstavnike malih i srednjih preduzeća, vlasnike porodičnih firmi koji u svojim razvojnim programima teže povezivanju sa međunarodnim tržištem, odnosno izvoz i kooperaciju sa Evropom.

Među ciljevima su unapređenje privrednog i investicionog ambijenta u Srbiji, podsticanje i produbljivanje saradnje između obrazovnih ustanova i privrede.

Članovi Senata se zalažu i za što značajnije otvaranje privrede Srbije prema međunarodnom tržištu, a posebno prema Austriji i Nemačkoj, odnosno Evropskoj Uniji, kroz stvaranje poslovnih prilika za srpska preduzeća na ovim tržištima.

Senat privrede radi na organizaciji i infrastrukturnom povezivanju Senata Srbije sa senatima Austrije i Nemačke, a u cilju efikasnijeg ostvarenja potreba svojih članova.

Senat privrede daje svoj doprinos i kroz stvaranje uslova za učešće austrijskih firmi u realizaciji investicionih projekata koje nudi Republika Srbija, kao i podsticanjem zajedničkog ulaganja između austrijskih i srpskih, odnosno nemačkih i srpskih kompanija. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 10.07.2016.
Naslov: Redakcija