Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Nova povećanja nisu predviđena ni fiskalnom strategijom, niti budžetom za ovu godinu, i zbog njih će se država za oko 550 miliona evra


Govoreći o najavljenim povećanjima plata i penzija, ministar finansija izjavio je na Javnom servisu da novca u državnoj kasi ima - za sve povišice i jednokratne pomoći građanima Srbije. Međutim, iako nove ekonomske mere trenutno neće ugroziti ekonomsku stabilnost, Fiskalni savet upozorava da će one na naplatu doći - sledeće godine.

Iako predstavnici vlasti ističu da je država o tim merama dugo razmišljala, Slobodan Minić iz Fiskalnog saveta ističe da nova povećanja nisu predviđena ni fiskalnom strategijom, niti budžetom za ovu godinu.

„Naše zamerke su i suštinske i formalne na ove mere. Formalne zato što smo mi pre tri nedelje dobili od Vlade nacrt Fiskalne strategije da damo mišljenje, to je dokument koji treba da definiše fiskalnu politiku i u ovoj i u naredne tri godine, i  tamo nije bilo reči o ovim merama. Praktično državni zvaničnici su na konferenciji za medjje izašli sa merama, a da ni ta strategija nije usvojena, niti smo mi objavili mišljenje na taj dokument i ispada da se fiskalna politika vodi od danas do sutra“, objašnjava Minić.

Izdvajanja od 10 000 dinara za decu do 16 godina, Fiskalni savet ocenio je kao još jedno neselektivno i pogrešno davanje koje može da dolije ulje na vatru tinjajuće inflacije.

Ipak, najproblematičnija od svih mera za Fiskalni savet jeste neplanirano povećanje penzija.

„Prošle godine smo napokon usvojili fiskalna pravila, godinama se pričalo o tome, mi smo uključeni, MMF, vlada je pristala na sve to i ušlo je u Zakon o budžetskom sistemu - penzije se indeksiraju godišnje tako i tako, ima ona formula čitava, i praktično šest meseci otkako smo dobili to pravilo, mi dobijamo vanredno povećanje mimo toga. Isto je pitanje i sa platama i socijalnim davanjem za decu. Ovakvim merama se ceo taj budžetski proces i vođenje fiskalne politike dovodi do besmisla“, smatra Minić.

Zbog novih mera država će se, prema proceni Fiskalnog saveta, zadužiti za oko 550 miliona evra. Time je, kažu, propuštena prilika da se fiskalni deficit spusti na 2% BDP-a i time uspori zaduživanje države.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Insajder, 10.06.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija