Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO FORMIRATI POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE


Saradnja Ministarstva zaštite životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine je daleko od onog što bi trebalo da bude a razlozi su iracionalni što nije dobro, rekao je ministar Goran Trivan.

U razgovoru sa predstavnicima kompanija reckilera prilikom potpisivanja ugovora o podsticajima on je predstavnike firmi iz Vojvodine koji su se požalili na rad sekretarijata pozvao da pokušaju da utiču da se i u pokrajini formira poseban sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Trivan je rekao da predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović ima razumevanja za takav stav i dodao da su izbori dobar momenat za takav predlog koji bi mogli iza koga bi stali firme recikleri iz Vojvodine.

On je ocenio da funkcija urbanizma u zajedničkom sekretarijatu u Vojvodini sada guši funkciju zaštite životne sredine i da bi specijalizacija bila bolja.

Ugovore o dodeli ukupno 2,6 milijardi dinara podsticajnih sredstava za tretman otpada su sa Ministarstvom zaštite životne sredine u Beogradu potpisale 22 firme.

Sredstva se izdvajaju iz državnog Zelenog fonda, dodeljuju se posle konkursa koji je trajao do 1. aprila, a manja su od prvobitno planiranih 3,5 milijardi dinara zbog krize izazvane virusom korona.

Procedura isplate ovog novca kompanijama iz reciklažnog sektora za posao urađen tokom prošle godine već je započeta posle potpisivanja.

Kako je najavljeno, raspisan je novi javni konkurs za državne podsticaje reciklerima.

Ministar Goran Trivan zahvalio je na saradnji i poverenju reciklera uspostavljenom poslednjih godina i dodao da država u njih, preko podsticaja, ulaže sredstva da bi Srbija bila čistija.

Trivan je rekao da je Ministarstvo radilo na tome da ukupan iznos podsticaja za posao koji na prikupljanju i zbrinjavanju otpada obave recikleri svake godine uvećava.

On je istakao istakao da su državni ciljevi da Srbija bude čistija kao i da recikleri imaju što više radnika jer su to po pravilu socijalno osetljive grupe.

Okupljene predstavnike reciklera posavetovao je da više rade na izgradnji pozitivnog imidža, jer su društveno odgovorne kompanije.

Trivan je pozvao reciklere da i dalje za svaku ideju ili problem kontaktiraju Ministarstvo gde su im vrata uvek otvorena čak iako na kraju ne budu do kraja zadovoljni postignutim dogovorima.

Podsticaji isplaćeni reciklerima u poslednje tri godine iznosili su između 2,2 milijarde dinara i 3,4 milijarde dinara, a isplatu budžetom planirane sume od 3,5 milijarde dinara ove godine omela je korona kriza.

Udruženje reciklera Srbije saopštilo je da će državni podsticaj od ukupno 2,6 milijardi dinara pokriti 69 procenata od ukupno prerađenih 92.000 tona otpada.

Kompanije recikleri su potpisali ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2019. godini a ostalo je neisplaćeno podsticaja za 29.000 tona prerađenog otpada, saopštili su oni.

Potpredsednik Udruženja Nikola Egić izjavio je da je Zakonom o budžetu za 2020. godinu za prerađeni opasni otpad u 2019. opredeljeno je 3,5 milijardi dinara što je bilo dovoljno da se isplati 93% prerađenog otpada.

"Rebalansom budžeta iz aprila ove godine podsticajna sredstva su smanjenja i dobićemo 31% manje od onog što potražujemo. Za posao koji smo uradili u januaru prošle godine bićemo isplaćeni u junu ove godine što je ogromno zakašnjenje, a uz to je i značajno umanjenje", rekao je on.

Dodao je i da već šesti mesec u ovoj godini recikleri tretiraju otpad u skladu sa svojim poslovnim obavezama, a konkurs o dodeli sredstava za 2020. još nije raspisan.

Udruženje reciklera Srbije podseća da su tokom decembra prošle godine isplaćena zaostala dugovanja za prerađeni otpad za 2018. godinu i time je prvi put posle 2015. godine država platila sav tretiran opasan otpad.

Recikleri su bili uvereni da će država i Ministarstvo zaštite životne sredine ispuniti i svoje obaveze za 2016. i 2017. godinu, rekao je on.

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi prošle godine prikupljeno u republički budžet više od 11 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,6 milijardi dinara.

Dodaju da ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznose više od 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2019. godinu.

Izvor: Vebsajt RTV, 9.06.2020.
Naslov: Redakcija