Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT PRAVILNIKA O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA PLASTIČNE KESE ZA NOŠENJE I O OCENJIVANJU USAGLAŠENOSTI: Nacrt definiše koje vrste "tregerica" će moći da se nađu na našem tržištu


Plastika je u vreme pandemije dokazala da je nezamenljiva! Proizvođači sada mogu da odahnu. Ambiciozno najavljeno proterivanje ovog materijala, koje je započelo oštrim obračunom sa kesama, a trebalo da se nastavi zabranom predmeta za jednokratnu upotrebu, značajno je zakočila korona. I kod nas i u EU preispituju se ranije zauzeti stavovi.

Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije istakao je da se tokom pandemije pokazalo da bez plastike mnogo toga ne bi moglo da se uradi tako efikasno, kao i da problem nije u tom materijalu, nego u upravljanju otpadom. Na sednici Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda PKS sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine u PKS, on je ocenio da se nakon opšte hajke u poslednje vreme, sada polako menja stav.

- U jeku pandemije se povećala potražnja za plastičnom ambalažom i proizvođači su radili povećanim kapacitetom - ukazao je Stevanović. - Oni su obezbeđivali snabdevanje ovim predmetima, a donirali su bolnicama veliku količinu kesa za đubre i džakova za infektivni otpad, kao i jednokratne ambalaže za pakovanje hrane, plastične čaše, pribor od plastike.

Kako navodi pojedina preduzeća radila su u četiri smene i zaposlila nove radnike da bi postigla potreban nivo proizvodnje tih predmeta, a posebno boca za pakovanje dezinfekcionih sredstava i alkohola neophodnih za snabdevanje institucija i građana. Prema njegovim rečima, istraživanja za vreme pandemije pokazala su da i virusi i bakterije ne žive dugo na plastici, da je to praktičan materijal za bolnice, kao i da je važno infektivni otpad pakovati u plastične kese da se ne bi širila bolest.

Međutim, zabrana upotrebe tzv. tregerica debljine od 15 do 50 mikrona u maloprodaji od početka godine u Beogradu, nanela je veliki udarac proizvođačima. Ovu odluku prestonice počele su da slede i brojne lokalne samouprave i da donose slična akta.

Proizvođači sada nestrpljivo čekaju pravilnik za izradu plastičnih kesa koji će da definiše koje vrste "tregerica" će moći da se nađu na našem tržištu, kako bi mogli da imaju predvidivo poslovanje za više godina unapred. Najavljeno je da će taj dokument biti donet za mesec dana.

Recikleri, posebno pet-ambalaže, ulaze u ozbiljnu krizu, a kraj godine nećemo dočekati ako država ne učini nešto i ne propiše da u svakoj boci mora da bude 20 odsto recikliranog materijala - upozorio je Mihail Mateski iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada. - Od aprila je tražnja pala za 90 odsto. Ne pamtimo ovakvu krizu. Trenutno četiri do pet tona plastike stoji na lageru.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 9.06.2020.
Naslov: Redakcija