Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O CARINSKIM POVLASTICAMA: Primena Uredbe počinje 17. juna 2019. godine


Od 17. juna 2019. godine Uredbom o carinskim povlasticama ("Sl. glasnik RS", br. 38/2019 - dalje: Uredba) uvode se carinske povlastice za strane i domaće građane, kao i za organizacije i privrednike.

Tako će putnici koji dolaze iz inostranstva biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete koji služe njihovim ličnim potrebama – lični prtljag, nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru, dok se domaćim putnicima carina neće računati na predmete koje unose iz inostranstva ukoliko ne prelaze iznos od 100 evra.

Strani državljani koji su dobili državljanstvo i strani državljani koji su dobili azil, biće oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete za svoje domaćinstvo, osim na motorna vozila. Domaći državljani – članovi posada domaćih brodova koji rade u inostranstvu najmanje dve godine, oslobađaju se plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva ukoliko njihova vrednost ne prelazi 5.000 evra.

Takođe, domaći i strani državljani oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da one nisu komercijalne prirode i da ne prelaze vrednost od 70 evra.

Vlada je Uredbom propisala i da domaći i strani državljani stalno nastanjeni u Srbiji budu oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete nasleđene u inostranstvu. Oslobađaju se i plaćanja dažbina na odlikovanja, medalje, sportske trofeje i druge predmete koje dobijaju u inostranstvu na takmičenjima, izložbama i priredbama od međunarodnog značaja.

Osobe s invaliditetom, odnosno organizacije osoba s invaliditetom, od 17. juna oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete namenjene za obrazovanje, zapošljavanje ili poboljšanje društvenog položaja osoba s invaliditetom, putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica posebno izrađena ili prilagođena za upotrebu invalidima, kao i na rezervne delove, komponente ili dodatke.

Novina je i to da će naši građani biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na specifičnu opremu, uređaje i instrumente za zdravstvo i rezervne delove i potrošni materijal za korišćenje te opreme za ličnu upotrebu, ali pod uslovom da se isti ne proizvode u Srbiji.

Srpski državljani koji žive u pograničnom pojasu oslobađaju se plaćanja uvoznih dažbina na proizvode zemljoradnje, stočarstva, ribarstva, pčelarstva i šumarstva dobijene na svojim imanjima koji se nalaze u pograničnom pojasu susedne države. Takođe, oslobođeni su carine i na priplod i ostale proizvode dobijene od stoke koja se zbog poljskih radova, ispaša ili zimovanja nalazi na tim imanjima.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 10.06.2019.
Naslov: Redakcija