Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Omogućen upis promene pola u matične knjige


Ubuduće će u matične knjige rođenih biti omogućen upis promene pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, što je predviđeno Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić.

Ružić je najavio da će izmene ovog zakona biti među 14 tačaka dnevnog reda novesednice parlamenta, objasnivši da se tim rešenjem realizuje jedna od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva.

Ministar je, govoreći o novinama zakonskih izmena, naveo da će one omogućiti maksimalnu sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vođenja matičnih knjiga, a da će se podaci iz Registra matičnih knjiga voditi u elektronskom, uz zadržavanje papirnog oblika.

On je rekao da će nova rešenja omogućiti građanima, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, da dobiju izvode iz matičnih knjiga, budući da će matične knjige diplomatsko-konzularnih predstavništava biti sastavni deo Registra matičnih knjiga, pored onih u opštinama i gradovima.

Do maja 2018. godine u elektronske baze podataka prebačeno je više od 98 odsto podataka iz matičnih knjiga, ukazao je Ružić i objasnio da će se razmena podataka iz ovih baza za potrebe rešavanja raznih postupaka koji se vode pred drugim organima obavljati elektronskim putem.

Ministar je naveo da će izmene pomenutog zakona omogućiti i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.06.2018.
Naslov: Redakcija