Zastava Bosne i Hercegovine

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, uz posedovanje dvojezične Potvrde o osiguranju. Procedura izdavanja Potvrde je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Građani se mogu opredeliti i da polisu osiguranja uplate u jednoj od osiguravajućih kuća


Čini se da među građanima Srbije i nema prevelike dileme da li je kupovina polise putnog zdravstvenog osiguranja trošak koji se podrazumeva prilikom putovanja u inostranstvo...

Iako uslovi pod kojima državljani Srbije mogu da koriste pravo na besplatnu medicinsku pomoć u hitnim slučajevima nisu isti u svim zemljama, najveći broj turista vodi se mišlju da je bolje preduprediti moguće nevolje u slučaju neophodnih hitnih lekarskih intervencija.

Iako bi se dalo diskutovati na temu koji procenat građana Srbije uopšte putuje i koristi blagodeti letnjeg odmora, ukoliko spadate u one koji to mogu sebi da priušte svakako treba da razmišljate i o polisi putnog zdravstvenog osiguranja. Sudeći bar prema informacijama iz turističkih agencija, najveći broj turista želi da predupredi moguće nevolje koje, nažalost znaju da pokvare godišnji odmor.

"Naši turisti su upoznati sa činjenicama da kada krenu na put u inostranstvo treba da ponesu polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja i, bar prema našim informacijama, oko 99 procenata turista uplaćuje polise. Putnici su svesni šta to znači, koliko košta jedan običan lekarski pregled u inostranstvu i tako se prema tome i ophode. To se naročiti odnosi na porodice koje putuju sa decom", izjavila je Jelena Berbakov, vlasnica turističke agencije.

Individualna je stvar izbor osiguravajuće kuće i tzv. paketa osiguranja. Treba napomenuti da se i preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje može izvaditi potvrda o osiguranju koja važi u 20 država sa kojima imamo zaključene sporazume.

Iskustva i mišljenja su različita, ali se i građani slažu da je polisa putnog zdravstvenog osiguranja trošak koji se podrazumeva.

Najbolje je, naravno da vam hitna lekarska intervencija i ne zatreba. Ako želite da što mirniji krenete na put, pobrinite se da rizik neprijatnih iznenađenja tokom godišnjeg odmora svedete na minimum.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.06.2017.
Naslov: Redakcija