Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O JAVNOM DUGU: VOJNE PENZIJE POSTAJU JAVNI DUG


Vlada Srbije priprema Zakon o javnom dugu na osnovu kojeg će biti rešen problem isplate višegodišnjeg duga prema vojnim penzionerima, nastao pogrešnim usklađivanjem penzija 2008. godine. Nacrt ovog zakona je završen i verovatno će na jesen biti pred poslanicima republičkog parlamenta.

Vojni penzioneri više od sedam godina nastoje da ostvare zakonom zagarantovana i odlukama Ustavnog, Upravnog i Vrhovnog kasacionog suda potvrđena prava na vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto od 1. januara 2008. godine. Država duguje oko 180 miliona evra punih sedam godina, a rešenje čeka oko 30.000 veterana.

Veterani su u prethodnih sedam godina upućivali pisma na razne adrese, ali rešenja nije bilo. Odgovor nije stigao od premijera, nadležnih ministarstava, niti PIO fonda. Vojni penzioneri očekuju da će im kada ovo pitanje bude rešeno čekovi biti uvećani, da će im se isplatiti zakinuti deo penzije, ali i pripadajuće kamate i sudski troškovi.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstvo odbrane su dali svoje predloge, čeka se Ministarstvo finansija da iznese konačan predlog vraćanja duga vojnim penzionerima u Srbiji.

Nadležni tvrde da je nemoguće da neko uplati odjednom 100 ili 200 miliona evra i za dan reši problem. Ukoliko bude prihvaćena opcija javnog duga, i on će morati da se isplaćuje na rate, a moguće je da se deo potraživanja vojnim penzionerima vrati u obveznicama.

Izvor: Vebsajt Večernje novosti, 11.06.2015.