Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

Zakon o energetici: Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta 2015. godine, uvodi se akciza na električnu energiju koja će biti uključena u povećanje cene


Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, saopštio je da će struja u Srbiji poskupeti od 1. avgusta 2015. godine, i najavio da će biti uvedena i akciza na električnu energiju, pa će poskupljenje struje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 odsto.

U strukturi poskupljenja novouvedena akciza na električnu energiju čini 7,5 odsto, dok je povećanje cene kilovata 4,5 odsto.

Poskupljenje od 12 odsto odnosi se na građane i sve druge potrošače koji koriste struju na niskom naponu, a to su recimo trgovine, banke, uslužne delatnosti... Za one na visokom i srednjem naponu, a to su industrijski proizvođači, primeniće se samo povećanje po osnovu akcize od 7,5 odsto.

Antić navodi da je iznos poskupljenja struje usaglašen sa MMF-om, kao i da će cena električne energije u Srbije i dalje ostati najniža u Evropi, prosečno 7,28 dinara po kilovat- času. 

Ministar je naglasio da je povećanje cene nužno da bi se obezbedio stabilan elektroenergetski sistem, nova ulaganja u energetski sistem zemlje i otvaranje novih radnih mesta. Očekuje se da će se od akciza u budžet na godišnjem nivou uliti 14.1 milijardu dinara.

Promena cene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koju je Srbija potpisala sa MMF-om.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.06.2015.