Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Distribucija snimaka uličnih kamera za nadzor krivično delo, potreban Zakon o videonadzoru


Distribucija ovakvih snimaka propraćenih ličnim podacima učesnika predstavlja krivično delo i kao takva ne bi smela biti predmet interesovanja samo poverenika nego i tužilaštva i policije.

 Pokrenuo sam nadzor u Saobraćajnoj policiji u Novom Sadu i u JKP Informatika, kao i u policiji u Nišu. O rezultatima nadzora i preduzetim merama javnost će biti obaveštena - kaže Šabić. On je apelovao na medije da preispitaju etičke standarde sopstvene struke.

- Postoji opasnost da se brojni sistemi video-nadzora pretvore u produkciju horora i skandala. Snimci su stravični, a veliki broj pregleda ne bih komentarisao. Zgrožen sam komentarima ispod njih. Ljudi se igraju policajaca, svako ima svoje mišljenje o tome ko je odgovoran, a najgori komentari su tipa „tako im i treba“. To je nedopustivo - upozorava Šabić. Naš sagovornik ne može da precizira kako su snimci dospeli u javnost, „nadzor će to utvrdi“, ali sumnja da su potekli iz policije. Poverenik ocenjuje da objavljivanje poverljivih video-zapisa potvrđuje potpunu pravnu neuređenost oblasti video- nadzora.

- GODINAMA SAM TRAŽIO DA SE DONESE ZAKON O VIDEO-NADZORU, ALI TO NIJE UČINJENO.

Takođe, upozoravam ljude iz policije i drugih državnih organa na odredbu člana 42 stava 3 Ustava, koja izričito utvrđuje da je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni. U konkretnom slučaju svrha video-nadzora jeste da doprinese bezbednosti saobraćaja i da nadležnim organima pomogne u otkrivanju i dokazivanju krivičnog dela - istakao je Šabić.

Advokat Božo Prelević kaže za naš list da je veliko pitanje da li će MUP utvrditi ko je odgovoran za puštanje snimaka u javnost, s obzirom na to da su zapisi sa video-nadzora najverovatnije bili u rukama pojedinaca iz policije.

- Ovakvi snimci namenjeni su samo istražnim organima i sudu, kao dokazni materijal. Svako njihovo javno puštanje je krivično delo, a porodice onih koji su na tim zapisima imaju pravo da tuže odgovorne zbog njihovog emitovanja u javnost - naglašava Prelević. On dodaje da velika gledanost stravičnih nesreća nije pojava samo kod nas već svuda u svetu, a na psiholozima je da 

Izvor: www.danas.rs, K. Živanović