Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Deo frilensera navodi da dogovor Udruženja radnika na internetu sa Vladom nije legitiman


Deo frilensera koji su nezadovoljni usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021), okupljeni u udruženje pod imenom Internet radnici Srbije (IRS) saopštili su da dogovor predstavnika Udruženja radnika na internetu (URI) sa Vladom za rešavanje problema oporezivanja tog sektora "nije legitiman".

U saopštenju se navodi da "IRS, koji je osnovan 27. aprila, čine aktivisti koji su mesecima protestovali, kampovali i borili se za pravedno rešenje i otpis navodnih dugovanja svih internet radnika, kao i za definisanje prihvatljivog modela oporezivanja u budućnosti".

IRS navodi da su predstavnici URI postigli dogovor s Vladom "koji predstavlja rešenje samo za jedan deo internet radnika i koji prospektivno ne rešava pravni status ove zajednice ljudi".

"Ono što delegitimiše sporazum URI-ja i Vlade je deficit transparentnosti, odluka je doneta bez konsultacije sa članovima udruženja, i nedovoljna reprezentativnost članstva, odluka je doneta pred ne više od dvadesetak od ukupno 2.200 članova koliko je u tom trenutku brojalo udruženje", navodi se u saopštenju.

IRS navodi da će "nastaviti pravnu i medijsku borbu i ulične akcije", sa ciljem da "svoju borbu intenziviraju kao saradnju sa svim onim građanskim pokretima i inicijativama koje gravitiraju oko sličnih vrednosti i ciljeva".

Izvor: Vebsajt Danas, 07.05.2021.
Naslov: Redakcija