Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

COSME PROGRAM EU: Potpisan sporazum o plasiranju 200 miliona evra kreditne podrške za oko 4.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji


Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević prisustvovao je potpisivanju sporazuma kojim se obezbeđuje 200 miliona evra kreditne podrške za oko 4.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, i to u okviru COSME programa Evropske unije.

Sporazum su potpisali predsednik Izvršnog odbora Banke inteza Draginja Đurić, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert i predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija ad Čila Ihas.

Knežević je tom prilikom istakao da Srbija, kao i Evropa, svoj najveći potencijal i snagu crpi iz malih i srednjih preduzeća, koja čine 98 odsto privrednih subjekata, zapošljavaju dve trećine radnika u nefinansijskom sektoru i doprinose sa više od 50 odsto u BDP-u zemlje.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije je ove godine obezbedila 34 projekta finansijske i nefinansijske podrške, u ukupnom iznosu od 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi dinara bespovratno.

Ministar je naglasio da je COSME program veoma značajan za Srbiju jer je kroz ovaj instrument obezbeđeno još više novih, povoljnih finansiranja za mala i srednja preduzeća.

Evropski komesar za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska, koja na poziv ministra Kneževića boravi u poseti Srbiji, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih ugovora.

Bjenkovska je napomenula da će mala i srednja preduzeća u Srbiji sada moći da iskoriste sredstva iz COSME programa, što pokazuje odlučnost EU da dopre do malih preduzeća širom Evrope u cilju otvaranja radnih mesta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da mala i srednja preduzeća ovim ugovorom dobijaju snažnu finansijsku podršku za jačanje konkurentnosti, rast, razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

Čadež je poručio da će Privredna komora Srbije nastaviti da podržava kompanije i da im pomaže u korišćenju sredstava iz Evropske unije.

Ugovor koji je potpisan sa Unikredit bankom Srbija omogućiće novo kreditiranje u iznosu do 100 miliona evra, a sredstva će biti plasirana u naredne tri godine za oko 2.400 malih i srednjih preduzeća.

Aneks ugovora sa Bankom Inteza omogućiće toj banci da podrži još 2.200 malih i srednjih preduzeća, sa dodatnih 100 miliona evra, nakon uspešne realizacije 60 miliona evra kredita u okviru ugovora iz decembra 2016. godine.

Sporazum Evropske unije i Srbije kojim je obezbeđeno naše učešće u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine.

Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Srbija je potpisivanjem sporazuma postala sedma zemlja izvan Evropske unije koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.05.2017.
Naslov: Redakcija