Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Privredni subjekat koji posluje u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruje priliv iz inostranstva, na primer po osnovu prodaje računarskih programa, može banci dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 evra


Prepoznajući potrebu za boljim razumevanjem propisa i stvaranjem najpovoljnijeg mogućeg poslovnog okruženja za dalji razvoj IT sektora u Republici Srbiji, Narodna banka Srbije obaveštava da je, u saradnji s predstavnicima Vlade Republike Srbije, Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, razrešila sve nedoumice banaka i njihovih klijenata koje su se javljale u vezi s primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom, a odnose se na realizaciju priliva iz inostranstva.

Šta to praktično znači? To znači da je u skladu s važećim propisima nesporno da privredni subjekt, koji posluje u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruje prilive iz inostranstva po jednom osnovu, može banci dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1000 evra (npr. šifra 302 za prodaju računarskih programa). Ovaj nalog podrazumeva da u svim situacijama kada se ostvaruju prilivi iz inostranstva do navedenog iznosa dolazi do automatskog upisivanja podatka o šifri naplate i knjiženja naplate u korist računa klijenta, bez potrebe da klijent posebno obavesti banku o tom osnovu.

NBS ukazuje i na to da već nekoliko godina unazad većina banaka omogućava svojim klijentima da podatak o pojedinačnom osnovu naplate iz inostranstva i instrumentu naplate dostave elektronskim putem u okviru aplikacija elektronskog bankarstva, i to bez obzira na visinu priliva. Pritom nema nikakvih smetnji da klijent ovaj podatak dostavi i na drugi način koji je ugovorio s bankom, kao što je korišćenje uobičajenih kanala elektronske komunikacije (npr. SMS ili imejl).

- Uvereni smo da ovakav pristup rešavanju svih pitanja koji se odnose primenu važećih propisa, uz druge aktivnosti koje sprovode nadležne državne institucije, bitno doprinose unapređenju uslova za poslovanje IT sektora u našoj zemlji, ali i opštem poboljšanju poslovne klime koja je jedna od osnovnih pretpostavki stabilnog i održivog privrednog rasta - zaključuje se u saopštenju NBS-a.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 11.05.2017.
Naslov: Redakcija