Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE U JAVNOJ UPRAVI: Edukacija republičkih i lokalnih službenika će postati obavezna, a klјučna promena koju Akademija treba da donese je efikasno i profesionalno pružanje usluga građanima i privredi. Akademija će javne službenike obučavati osnovnim veštinama i dodatnim znanjima, kao što je primena zakona i propisa, pravila i procedura u radu


Srbija će, ukoliko bude usvojen Nacrt zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi, koji je sada na javnoj raspravi, uskoro dobiti Nacionalnu akademiju za državne službenike....

Edukacija republičkih i lokalnih službenika će time postati obavezna, a klјučna promena koju Akademija treba da donese je efikasno i profesionalno pružanje usluga građanima i privredi.

Akademija bi trebalo, osim što će usavršavati zaposlene u državnoj upravi, da ima klјučnu ulogu i u planiranju i izboru kadrova, kao i sistemu nagrađivanja i karijernog napredovanja.

Ipak, ono što običnim građanima najviše znači jeste da bi odnos službenika prema njima, ali privredi, trebalo da se promeni.

Akademija će javne službenike obučavati osnovnim veštinama i dodatnim znanjima, kao što je primena zakona i propisa, pravila i procedura u radu.

Takođe, uz primenu drugih zakona o zaposlenima u javnoj upravi, rad državnih službenika bi trebalo da postane efikasniji.

Kada se završi javna rasprava, Nacrt zakona ide u Vladu, a potom u formi Predloga zakona i na raspravu u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

U okviru javne rasprave, održaće se okrugli sto 12. maja 2017. godine u Beogradu, Klub narodnih poslanika, Tolstojeva 2, sa početkom u 10 časova.

Izvor: Vebsajt RTV, Miroslav Zadrepko, 10.05.2017.
Naslov: Redakcija