Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ĐAČKE UNIFORME ŽELI 100 ŠKOLA U SRBIJI: U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje sa tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike


Đačke uniforme će od 1. septembra 2017. godine nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, pokazuju prvi podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji su dobijeni na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji.

Mnoge škole nisu se o tome izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da đaci nose odeću sa školskim grbom već su počele da kuju finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

Većina, ipak, i dalje očekuje od Ministarstva dodatna uputstva, a najveće dileme su oko toga ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta - letnji i zimski, kao i da li će da imaju samo gornji ili i donji deo. U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija potpuno dobrovoljna i da će uniforme uvoditi samo škole u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

"Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju. Treba da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešavati veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala", kaže pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. Na teritoriji Školske uprave Užice anketa je sprovedena u 44 osnovne škole, a devet ih se izjasnilo za uniforme. U ŠU Sombor 20 odsto škola uvodi uniforme, u ŠU Požarevac 62 od 71 anketirane, a u Kruševcu je 68 odsto anketiranih učenika i roditelja podržalo školsku odeću. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljena mišljenja u većini škola. U ŠU Čačak je, od 39 škola, 19 podržalo predlog, a sedam je izrazito protiv njega.

U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje sa tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.

Izvor: Vebsajt 021, 11.05.2017.
Naslov: Redakcija