Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PORASTU BROJ ŽALBI POTROŠAČA: Potrošači se žale na kupovinu proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i onlajn prodavaca


Nacionalna organizacija potrošača Srbije najavila je početak kampanje "Čuvaj se mačke u džaku - kupuj legalno", zbog porasta broja žalbi potrošača.

Potrošači se žale na kupovinu proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i onlajn prodavaca. Cilj kampanje je da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom ovakvih kupovina.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je da naziv kampanje na simboličan način oslikava rizik koji potrošačima donosi ovakva kupovina. "Želimo da pozovemo i ostale kompanije i distributere da se aktivno uključe u našu kampanju i daju svoj doprinos u cilju što kvalitetnije edukacije potrošača", kaže on.

Papović naglašava da je tokom 2016. godine u Srbiji bilo čak 11.517 prigovora potrošača na kupljenu tehničku robu, gde se polovina prigovora odnosilo na nepostojanje garancije, 22,5 odsto prigovora na kvalitet robe i usluga, 8,02 odsto prigovora na isporuku robe i izvršenje usluga, a 19,07 odsto prigovora na ostala pitanja prava potrošača.

Podaci NOPS-a pokazuju da se najviše prijava potrošača, kada je reč o tehničkim proizvodima, odnosi na televizore 87,8 odsto, zatim telefone 65,5 odsto, potom mašine za veš 31,3 odsto i frižidere 17,8 odsto.

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović je istakao je da Ministarstvo podržava tu kampanju, čiji je cilj zaštita potrošača i motivisanje građana da kupuju legalno. Cilj je kako navodi, da građani budu bezbedni i da ne ugrožavaju bezbednost imovine i životne sredine.

On je podsetio da je Ministarstvo privrede pokrenulo i akciju "Bezbednost nema cenu" i naveo da je važno da srpski znak usaglašenosti bude na tehničkim proizvodima, jer garantuje da se proizvod legalno prodaje na tržištu Srbije i da je bezbedan.

Izvor: Vebsajt 021, 11.05.2017.
Naslov: Redakcija