Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SPORTU: €� PREDLOżENO UVOđENJE OBAVEZNOG SANKCIONISANJA OD STRANE DELEGATA I ORGANIZATORA SPORTSKE PRIREDBE UKOLIKO NA UTAKMICAMA DOđE DO NEREDA €�


Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, izjavio je u Novom Sadu da su živa reč i direktan dijalog o Nacrtu zakona o sportu najbolji način da se sagleda sve ono što tim dokumentom treba da se unapredi ili promeni u sportu.

Udovičić je na javnoj raspravi o pomenutom nacrtu podsetio na to da je ovo sedma po redu od planiranih deset javnih rasprava, koje će u narednom periodu biti održane u Nišu, Subotici i Beogradu.

On je ukazao na to da su dosadašnje rasprave bile konstruktivne, s obzirom na to da se čuo predlog da se mogućnost, koja je Nacrtom data Republici da može da osnuje Fond za razvoj sporta, pruži i lokalnim samoupravama.

Prema njegovoj oceni, to bi omogućilo transparentnija ulaganja u sport, jer najvažnija stvar koju moramo da promenimo svi zajedno jeste da sport lišimo svega onog što kalja njegov ugled.

Takođe, kako je dodao, na široko odobravanje naišao je i predlog da se uvede obavezno sankcionisanje od strane delegata i organizatora sportske priredbe ukoliko na utakmicama dođe do nereda.

Udovičić je preneo da je pre izrade ovog nacrta obavio više od 60 sastanaka sa brojnim ekspertima, najvišim predstavnicima sporta, brojnim sportistima i sportskim radnicima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Javne rasprave o ovom zakonskom rešenju sprovode se od 23. aprila do 20. maja za predstavnike svih državnih organa, krovnih nevladinih organizacija, kao i za sve zainteresovane subjekte, pravna i fizička lica koja učestvuju u sistemu sporta, predstavnike zaštitnika građana, poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja i poverenika za zaštitu ravnopravnosti, stručnu javnost i druge zainteresovane učesnike.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.5.2015.