Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROMENJEN SISTEM BODOVANJA NA MALOJ MATURI: €� ZAVRšNI ISPIT PRED UPIS U SREDNJU šKOLU MATURANTI OSNOVNIH šKOLA POLAGAćE OD 15. DO 17. JUNA 2015. GODINE €�


Maturanti osnovnih škola u Srbiji polagaće od 15. do 17. juna završni ispit pred upis u srednju školu, a od ove godine na maloj maturi promenjen je sistem bodovanja jer će testovi nositi 30 umesto dosadašnjih 40 poena, a uspeh tokom školovanja najviše 70 bodova.

Osmi razred krajem maja završava nešto više od 69.000 učenika i svi oni "probijaju led" izlaskom na test iz srpskog (maternjeg) jezika u ponedeljak, 15. juna, u matičnim školama od 10 do 12 časova.

U utorak 16. juna, rešavaju zadatke iz matematike, a narednog dana kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Zadaci su sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa i sva pitanja su nepoznata, odnosno neće biti iz zbirki za pripremu završnog ispita.

Na maloj maturi od ove godine učenik može da osvoji najviše 30 bodova, po 10 poena na svakom od tri testa, dok će uspeh od VI do VIII razreda nositi najviše 70 bodova.

Testovi sa pitanjima na završnom ispitu i ovoga puta, kao i lani, imaće oznaku stepena tajnosti "interno", a preliminarni rezultati biće poznati 19. juna u osnovnim školama.

Prema upisnom kalendaru, naredni dani rezervisani su za prijem i rešavanje žalbi, a konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama planirani su 26. i 27. juna, a konačan raspored i upis učenika od 5. do 7. jula.

Na završni ispit treba da izađu svi osmaci jer u suprotnom neće imati dokaz o završenoj osnovnoj školi i samim tim neće moći da nastave školovanje.

Učenici koji konkurišu za umetničke škole, ustanove ili odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima (filološka gimnazija, matematička gimnazija...) polažu prijemni ispit od 30. maja do 12. juna.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.5.2015.