Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: REGULISANJE UGOVORA O KREDITIMA KOJE SU GRAđANI POTPISALI S BANKAMA PRE 5. DECEMBRA 2011. GODINE


Najavljene izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga verovatno će se odnositi na regulisanje ugovora o kreditima koje su građani potpisali s bankama pre 5. decembra 2011. godine, kada je taj zakon stupio na snagu, jer se važeći zakonski akt ne odnosi na njih, ocenjuju stručnjaci.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da važeći zakon obavezuje banke na to da prilikom odobravanja kredita i kod obračuna mesečne rate moraju da koriste srednji kurs NBS, ali se to ne odnosi i na ugovore potpisane pre 5. decembra 2011, jer su oni regulisani preporukom NBS BAN002 a ne i zakonom.

"Zakon već sada bankama ostavlja malo manevarskog prostora za dvosmislena tumačenja. Na primer, kod indekisiranih kredita je jasno da postoji pravo na primenu srednjeg kursa NBS, po kojem kredit mora i da se odobri, ali i da se vraća", kaže za Tanjug Grubišić.

"Međutim, problem se javlja mahom kod ugovora potpisanih pre 5. decembra 2011. jer su oni ragulisani preporukom NBS BAN002, ali ne i zakonom".

Za ugovore potpisane pre 5. decembra, navodi Grubišić, klijenti mogu da se pozivaju na Zakon o obligacionim odnosima, što mahom i rade, dok se banke pozivaju na to da primena novog zakona važi samo za nove ugovore.

"Nove izmene verovatno će nastati na iskustvu iz spornih situacija koje se javljaju iz Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS, a koje postoje kod tumačenja ugovora koji su potpisani pre stupanja na snagu zakona iz 2011. Zbog tog praznog prostora je verovatno ideja NBS da smanji broj spornih situacija", ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, to je i logično, jer se zbog sudskih sporova mnogo gubi.

"Gubi se najpre vreme i novac na sudske sporove, ali i imidž banke je ugrožen ako se dokaže da nije u pravu i da nije mogla da se ponaša na određeni način", ukazao je Grubišić.

Kada je reč o kamatama, dodaje, one mogu da budu varijabilne, ali prema precizno utvrđenim kriterijumima. Promena kamate može da zavisi, objašnjava sagovornik Tanjuga, od promene evropske međubankarske kamate - euribora, ali banka ne sme da menja svoju maržu u toku otplate kredita.

"Rata kredita nijednim delom ne sme da zavisi od jednostrane volje jedne ugovorne strane, a to se ranije dešavalo, da banke tokom otplate promene maržu, zato je i bilo mnogo sudskih procesa", konstatovao je Grubišić.

Podsećanja radi, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je, kako su preneli mediji, najavila izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i navela da će se kroz zakon urediti da isti kurs bude prilikom odobravanja kredita kao i kada se otplaćuje.

Izvor: Tanjug, 11.5.2014.