Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ADVOKATURI: Preporuke disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda naišle su na različite reakcije u advokaturi


Preporuke disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda (AKB) od 1. aprila naišle su na različite reakcije u advokaturi, od toga da je reč o staljinističkoj čistki i obračunu sa pojedinim kolegama, do odobravanja ideje da se zavede red i prestane sa kršenjem profesionalne etike.

– U Beogradu danas radi 5.350 advokata. To je broj koji je neprimeren. Ne možemo da se pravimo da ne vidimo kršenja etičkog kodeksa, stvaranje nelojalne konkurencija i da se jedan broj advokata stalno reklamira u medijima. Ima slučajeva da jedan advokat uzima u rad pet hiljada tužbi a da nijednog klijenta nije video, dok u isto vreme ti klijenti ne znaju ko ih zastupa – kaže Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda.

Disciplinski tužilac AKB Biljana Kajganić navela je taksativno koja su to sve ponašanja koja nisu u skladu sa Zakonom o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US), statutima i etičkim kodeksom. Među njima je i “lov” na klijente putem oglasa na banderama raznih agencija i udruženja koja “povezuju” građane sa advokatima.

– Da bi disciplinski tužilac reagovao, on bi morao da ima prijavu protiv konkretnog advokata. Ne verujem da će kolege prijavljivati jedni druge, jer ne žele da se zameraju. Nije mali broj advokata koji su stavili svoje lične interese ispred interesa svojih klijenata. Mi želimo da uradimo sve što možemo da upristojimo i ujedinimo advokaturu – navodi Momčilo Bulatović.

Kada je reč o advokatima koji zastupaju građane u masovnim sporovima protiv banaka, predsednik AKB napominje da ih ima oko 600 i da su to advokati koji zahtevaju da se promeni rukovodstvo komore i da Vrhovni kasacioni sud (VKS) povuče pravni stav o takozvanim bankarskim sporovima.

Samoreklamiranje na televizijama i na sajtovima nije etički. Ima kolega i koleginica koji su svakodnevno u televizijskim emisijama, a postavlja se pitanje kvaliteta njihovih saveta koje daju građanima. Advokati imaju pravo na svoj sajt na internetu, ali na tim sajtovima ne bi smeli da naglašavaju da su oni najbolji u Srbiji i da garantuju uspeh u sporu – smatra Momčilo Bulatović.

Obaveštenje i preporuke Biljane Kajganić kao disciplinskog tužioca tumači kao apel kolegama i upozorenje da će komora započeti borbu protiv nedozvoljenih ponašanja. Ne veruje da se to može rešiti za mesec dana, ali je siguran da se mora stati na put bahatim, neobrazovanim i nepismenim kolegama, kao i onima čije je poslovanje na ivici kriminala. Zato će sarađivati i sa Agencijom za sprečavanje pranja novca.

Advokat Ivan Simić, koji je često sagovornik “Politike” i drugih medija, kaže da su preporuke disciplinskog tužioca iznenađenje za veliki broj kolega koji su to shvatili kao zagledanje drugima u džep i pokušaj čistke nepodobnih.

– To je pokušaj disciplinovanja i zastrašivanja onih advokata koji nisu u interesnoj skupini uvažene koleginice Biljane Kajganić i njenih dugogodišnjih partnera u advokatskim izbornim kombinatorikama. Društveni uticaj advokata ne gradi se samo preko aktivizma u advokatskoj komori, već je za to potrebno da prođete dugogodišnji ispit najšire a svakako i stručne javnosti – navodi Ivan Simić.

Dodaje da disciplinski organi komore treba pre svega da se pozabave time da li se i na koji način vrši i organizovanje sigurnih glasova na izborima u advokaturi, što smatra najmalignijom pojavom u profesiji. Simić naglašava da prilikom izbora za organe komore nisu bili od presudnog značaja dostojanstvo, doslednost, dignitet i postignuće advokata, već isključivo način organizacije zbrajanja sigurnih glasova.

Ovo je pokušaj zastrašivanja i urušavanja pravničkog autoriteta pojedinih advokata koji su uspeli da izgrade svoje karijere i ostvare društveni uticaj bez pripadnosti bilo kojoj političkoj stranci i njenim kracima u komori – smatra Ivan Simić.

U advokatskim krugovima se govori i o tome da je jedan advokat, koji se nalazi na visokoj državnoj funkciji, zaštićen od iniciranih disciplinskih postupaka, upravo od disciplinskog tužioca Biljane Kajganić i onih koji se zalažu za mere koje je istakla kao “preporuke”.

Svako se u advokaturi bori na svoj način, ali to ne sme da se radi zastrašivanjem kolega, ugrožavanjem njihove sigurnosti nezavisnosti, spokojstva i egzistencije. Naravno da oni koji u svom poslovanju čine krivična dela i srozavaju ugled profesije treba da odgovaraju, ali preporuka disciplinskog tužioca u pretežnom delu prepoznaje suptilne metode zastrašivanja po nekoj vrsti staljinističkog modela pokušaja čistki što nije u duhu advokatskog razmišljanja i načina korespondencije – navodi Ivan Simić.

Imamo zvaničnu informaciju da se u sva tri osnovna tužilaštva u Beogradu nalazi 36 krivičnih prijava protiv advokata, i to za krivična dela prevare, zloupotrebe poverenja i falsifikata. Znamo da se jedna grupa advokata bavi falsifikovanjem dokumentacije o stanovima, a neki i izdavanjem lažnih papira o uvozu automobila iz inostranstva. Jedna bivša koleginica osuđena je na tri godine zatvora. Hoćemo da udaljimo iz advokature one koji su nedostojni da se bave profesijom – kaže Momčilo Bulatović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 07.04.2022.
Naslov: Redakcija