Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I RACIONALNOJ UPOTREBI ENERGIJE: Domaćinstva će moći da dobiju pomoć za unapređenje grejnih sistema, a biće omogućeno da se finansira i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima


Prijavljivanje zainteresovanih građana za dodelu sredstava za zamenu vrata, prozora, ugradnju izolacije i unapređenje grejnih sistema, počinje u junu.

Tada će biti formirana Uprava za energetsku efikasnost, koja će zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati polovinu troškova domaćinstava za ovu vrstu radova. Ovo je najavio državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević, ističući da izolacija i zamena prozora može da doprinese da se 40 odsto smanji potrošnja toplotne energije. To znači i velike uštede na računima.

- Građani će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu lokalna samouprava i Uprava za energetsku efikasnost - izjavio je Lakićević. - Procedura će biti takva da će Ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave u toku ovog meseca, a one će u junu da raspišu poziv za građane, nakon čega oni mogu da se prijave.

Za ugradnju kvalitetne PVC stolarije u stanu veličine od 50 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra. To znači da bi domaćinstvo trebalo da uloži od 750 do 1.000 evra, a isto toliko će obezbediti država. Za kuću iste kvadrature, osim zamene ili ugradnje prozora i vrata, treba dodati i troškove za fasadnu izolaciju, a to je još oko 1.000 evra. Domaćinstva će moći da dobiju pomoć i za unapređenje grejnih sistema, a biće omogućeno da se finansira i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima.

Dragan Stevanović iz jedne poznate beogradske firme koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom stolarije ističe da građani, pre nego što krenu u planiranje radova, treba da znaju koja vrsta prozora i vrata je najbolja za uštedu energije.

- PVC stolarija je mnogo bolja nego aluminijumska kada je u pitanju energetska efikasnost - kaže Stevanović. - Radili smo ispitivanja u laboratoriji i ona je pokazala bolje rezultate, iako su alu-profili znatno skuplji, oni se koriste za neke druge konstrukcije. Važno je da PVC stolarija bude kvalitetna, obavezno sa roletnama, jer i one štite, a najznačajnija su stakla. Ništa ne znači dobar profil, ako nisu dobra stakla, jer je tu najveći gubitak toplote. Ona treba da budu niskoemisiona, punjena gasom - argonom.

Kako dodaje, kod dobrih stakala, koeficijent provodljivosti je mnogo niži. On kaže da je za ugradnju kvalitetne nemačke, petokomorne PVC stolarije sa aluminijumskim roletnama, za stan od 50 kvadrata potrebno do 2.000 evra, računajući prozore i vrata.

Bojan Šmigić, vlasnik jedne građevinske firme, kaže da je za fasadnu izolaciju potrebno izdvojiti oko 20 evra po kvadratu.

- Koliko kvadrata ima kuća, toliko kvadrata je potrebno i fasadne izolacije - navodi Šmigić. - Kvalitetna izolacija treba da bude 10 centimetara. Ugradnja belog stiropora te debljine je 16,5 evra po kvadratnom metru, a za jedan evro je skuplje, ako je u boji. Kvalitetniji materijal je kamena vuna i košta 22 evra po kvadratu.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević kaže da bi građani trebalo sa preduzećem koje će obaviti radove da naprave predračun i da ga donesu u lokalnu samoupravu, kada u junu počne prijavljivanje za novčanu pomoć.

- Onda se izlazi na teren, obilazi domaćinstvo i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova - objašnjava Lakićević. - Trenutno trošimo duplo više energije nego u EU, odnosno oko 214 kilovat-časova po kvadratu grejne površine. Bacamo dosta energije kroz prozore, a zamenom spoljne stolarije možemo mnogo da utičemo na smanjenje njene potrošnje.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 07.04.2021.
Naslov: Redakcija