Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE: Popis stanovništva odložen za oktobar 2022. godine


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine ("Sl. glasnik RS", br. 35/2021), kojim se taj popis odlaže za oktobar 2022. godine.

Do pomeranja rokova, kako je obrazloženo, došlo je zbog pandemije korona virusa zbog koje održavanje popisa u oktobru ove godine ne bi bilo bezbedno i moglo bi da poveća rizik od prenošenja virusa.

Popis se pomera za 18 meseci i kako bi se aktivnosti koje prethode popisu, a to je, pored ostalog, priprema za popis, sprovele u delo tako da ne remete i ne ugrožavaju zdravlje stanovništva, popisivača i porodica kod kojih bi popisivači dolazili.

Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika. Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.

Mnoge zemlje poput Nemačke, Irske, Škotske, Rumunije su takođe odložile popis stanovništva zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.04.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija