Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Pored uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece, predviđene oštrije kazne za povratnike, dilere, silovatelje, nasilnike i uvođenje novog krivičnog dela - pripremanje ubistva


Izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) naći će se u Narodnoj skupštini nakon prvomajskih praznika.

Radna grupa koju je poslednjeg dana prošle godine formirala ministarka pravde Nela Kuburović, predvidela je da sankcija doživotne robije bude uvedena za sva najteža krivična dela i tako zameni postojeću kaznu od 40 godina zatvora.

Ovu radnu grupu čine, pored predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, sudije i tužioci.

Pored uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece, Krivični zakonik dobiće i niz promena: od oštrijih kazna za povratnike, ali i dilere, silovatelje, nasilnike do uvođenja potpuno novog krivičnog dela - pripremanje ubistva.

- Biće to set promena, ali je bitno da se svakako doživotni zatvor uvodi za najteža krivična dela - za ubice dece, trudnica - rekla je ministarka.

Prema rečima ministarke pravde, ono što je bitno da se pooštravaju kazne za pojedina krivična dela, pre svega za krivična dela koja se tiču nasilja.

- Za krivična dela silovanja, obljube nad maloletnim licem, zatim za ona za proizvodnju droge zakonski minimumi i maksimumi se sada povećavaju jer je upravo analizom kaznene politike utvrđeno da se za veliki broj krivičnih dela izriču uslovne osude - kazala je Kuburovićeva.

Svoje predloge izmena Krivičnog zakonika, između ostalog, podneli su članovi radne grupe iz redova MUP, kao i sudije i tužioci iz Udruženja sudija i tužilaca.

1. Tri udarca

Inicijativa ministra policije Nebojše Stefanovića podrazumeva oštrije kažnjavanje povratnika u delima s elementima nasilja, iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube.

- Ukoliko neko od povratnika ponovi treći put delo, kazniće se kaznom koja ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne za to krivično delo - navode u MUP-u.

2. Priprema ubistva

Ministar policije predložio i sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo.

- To je predloženo iz razloga efikasnijeg procesuiranja potencijalnih učinilaca tog teškog krivičnog dela, naravno isključivo na osnovu prikupljenih dokaza - objašnjavaju u MUP-u. Ovaj predlog dostavili su Ministarstvu pravde i članovi radne grupe iz redova Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

3. Nasilje u porodici

MUP predlaže da se ubicama članova porodice sudi za ubistvo, odnosno teško ubistvo, za koje su propisane znatno veće kazne, a ne za "nasilje u porodici sa smrtnim ishodom" kako je do sada bio slučaj.

4. Kućni zatvor

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) u svom predlogu izmena Krivičnog zakonika navode da će nanogicu moći će da dobiju samo oni koji su osuđeni na kaznu do jedne godine kada je u pitanju umišljajno krivično delo, odnosno dve kada je u pitanju nehat.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 08.04.2019.
Naslov: Redakcija