Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Iako je pravni okvir izvršenja krivičnih sankcija u velikoj meri usaglašen sa evropskim standardima, u međuvremenu je došlo do potrebe da se usaglase aktivnosti koje su propisane Akcionim planom za Poglavlje 23.

Izmenama ovog zakona proširuju se nadležnosti sudija za izvršenje krivičnih sankcija i prilagođavaju potrebama našeg pravnog sistema.

Takođe, propisuju se i nove, alternativne mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora.

Novim merama propisano je da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova.

Njihovo radno angažovanje doprineće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne.

Izmenom zakona predviđen je i prevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim – u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti.

Vlada je dala saglasnost da se Republici Srpskoj upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona evra radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Takođe, data je saglasnost za to da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otpis duga fizičkim licima –nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, nastalog nakon realizacije Uredbe o prodaji mineralnog đubriva ("Sl. glasnik RS", br. 22/2012 i 93/2012).

Imajući u vidu da je usled teških ekonomskih uslova prouzrokovanih sušom samo mali broj poljoprivrednih proizvođača uspeo da izmiri svoju obavezu plaćanja preuzetog mineralnog đubriva, Vlada Srbije je donela odluku da otpiše njihov dug u iznosu od 90.894.655,00 dinara.

U cilju unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, donet je zaključak o usvajanju teksta Izjave o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Zaključivanjem ovog dokumenta doprinosi se daljem razvoju infrastrukture, ali i lakšem i bržem prelasku granične linije, kako bi se obezbedio brži protok lica i robe između dve zemlje.

Na sednici je utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Izjave o namerama i saradnji između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

Takođe, usvojena je Osnova za zaključivanje sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.04.2019.
Naslov: Redakcija