Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: Izmeštanje deteta iz primarne porodice dešava se kada je dete životno ugroženo, kada se nalazi u ozbiljnoj i neposrednoj opasnosti, a postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. U ostalim situacijama pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta. Prekršajni sudovi neće, niti mogu, da izriču meru izdvajanja deteta iz porodice, ukoliko roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu


Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše dete, čak i kada je od strane profesionalca medicinske struke procenjeno da takav postupak ugrožava zdravlje deteta i njegovo pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, sud opšte nadležnosti u parničnom postupku može delimično lišiti roditelje roditeljskog prava, odnosno može ih lišiti prava da odlučuju o pravu deteta na zdravstvenu zaštitu.

U tom slučaju detetu se postavlja privremeni staratelj, koji će se starati o zdravlju deteta i umesto roditelja dati saglasnost i time obezbediti da dete bude vakcinisano – kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, povodom izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji odbiju da vakcinišu decu i da će oni snositi sankcije, među kojima je krajnja – izuzeće iz porodice.

U Gradskom centru za socijalni rad objašnjavaju da je prema Porodičnom zakonu ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) izmeštanje deteta iz primarne porodice mera za kojom Centar za socijalni rad poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, kada se nalazi u ozbiljnoj i neposrednoj opasnosti, a postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju.

To su situacije kada roditelj zlostavlja dete, grubo zanemaruje, kada napusti dete, ne stara se o detetu, izrabljuje ga, podstiče na kriminal ili loše navike, kada dete navikava na alkohol… Nakon procene stručnjaka da je dete ugroženo i da je izdvajanje iz porodice u datim okolnostima najbolje za dete, ona se izmeštaju po hitnom postupku. U ostalim situacijama (kada nije životno ugroženo) pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta – ističu u Gradskom centru za socijalni rad.

U ovom trenutku najčešća kazna prema nesavesnim roditeljima koji odbijaju imunizaciju svoje dece je novčana – od 30.000 do 150.000 dinara. To predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016).

Novčana kazna se može zameniti zatvorskom – svakih hiljadu dinara za jedan dan zatvora.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže da u Zakonu o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US) ne postoji zaštitna mera oduzimanja dece od roditelja. Marinović dodaje da ne zna na šta je ministar prosvete mislio, ali da, što se tiče prekršajnih sudova, oni neće, niti mogu da izriču meru izdvajanja deteta iz porodice, ukoliko roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nesavesnih roditelja podnosi inspekcija Ministarstva zdravlja, nakon inspekcijske kontrole, kada postoji sumnja da je učinjen prekršaj i dostavlja ga nadležnom prekršajnom sudu. Iz Ministarstva zdravlja nema odgovora koliko je u poslednjih godinu dana podneto zahteva za pokretanje postupaka protiv roditelja koji su se oglušili o ovu zakonsku obavezu i kako su za te slučajeve saznali.

U Prekršajnom sudu u Beogradu tokom prošle godine primljeno je 222, a od početka ove godine šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. U istom periodu doneto je 119 osuđujućih presuda.

Od svih osuđujućih presuda u 44 je izrečena novčana kazna, a u 75 je učiniocima prekršaja izrečena prekršajna sankcija opomena. To znači da su pre pokretanja prekršajnog postupka ili posle pokretanja, ali pre donošenja odluke suda, roditelji odveli decu na vakcinaciju, pa su dobili opomenu, pošto su izvršili svoju obavezu. Svrha nije da roditelj bude kažnjen već da dete bude vakcinisano – objašnjava Marinović.

Od presuda u kojima je izrečena novčana kazna, u osam slučajeva odluka je ukinuta po žalbi od strane drugostepenog suda, a u preostalih 36 presuda izrečene su novčane kazne i to: po jedna kazna od 5.000, 7.000, 50.000 dinara, dve kazne od 15.000 dinara, devet od 10.000 dinara i 22 od 30.000 dinara.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da dete ne može da pohađa predškolsku ili školsku ustanovu ukoliko nije vakcinisano prema kalendaru obavezne imunizacije. Međutim, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakoni i 10/2019) propisuje da je upis u osnovnu školu obavezan za svu decu, što znači da je škola dužna da ih upiše u prvi razred, bez obzira na njihov vakcinalni status.

 – Pretpostavljam da je ministar mislio na pravni institut lišenja roditeljskog prava. Prema Porodičnom zakonu (članovi 81 i 82), to se događa ako roditelj zloupotrebljava ili grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava (potpuno lišenje), ili nesavesno vrši prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava (delimično lišenje). U svakom slučaju, to bi bila potpuno neadekvatna mera u kontekstu odbijanja roditelja da vakcinišu dete. Problem vakcinacije mora da se rešava na drugi način – kaže Marija Draškić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, povodom izjave ministra prosvete.

 Kad se oduzimaju deca?

 Ukoliko se proceni da roditelji neadekvatno vrše sve dužnosti iz oblasti roditeljskog prava, odnosno zloupotrebljavaju ili grubo zanemaruju vršenje roditeljskog prava, tada oni mogu biti u potpunosti lišeni roditeljskog prava i dete će biti oduzeto od njih, na osnovu sudske odluke. Kada se dete oduzme od roditelja, obaveza organa starateljstva i drugih institucija sistema, je da, zbog poštovanja prava deteta (da se o detetu staraju njegovi roditelji pre svih), rade sa roditeljima na njihovom osposobljavanju, kako bi znali da na adekvatan način vrše roditeljsko pravo. Ukoliko je roditelje moguće osposobiti za vršenje roditeljskih prava, dete će im biti vraćeno. Ukoliko se ustanovi da roditelji i nakon osposobljavanja ne mogu da preuzmu funkciju roditeljstva, dete im se trajno oduzima, objašnjavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 10.04.2019.
Naslov: Redakcija