Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Zakon ne zabranjuje "privatne" ekskurzije


Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017)ne zabranjuje nastavnicima da u privatnoj režiji vode učenike na putovanja, a takva praksa decenijama postoji u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Zimovanja, letovanja, škole skijanja, kampovanje, učenje jezika, jednodnevni izleti i turistički obilasci evropskih metropola – samo su deo ponude koju učitelji i nastavnici realizuju u saradnji sa turističkim agencijama mimo škole.

Mediji su mnogo puta pisali o ovoj pojavi, ali je nadležni nikad nisu zabranili, pa je najava ministra prosvete Mladena Šarčevića da će nastavnica beogradske OŠ "Karađorđe" biti kažnjena jer je vodila deo đaka za vreme uskršnjeg raspusta u Amsterdam, otvorila pitanje da li će i njene kolege koje su takođe samoinicijativno vodile decu na izlete odgovarati.

A ceo slučaj dospeo je do medija jer je putovanje uključivalo i obilazak Ulice crvenih fenjera, protiv čega su se pobunili pojedini roditelji, smatrajući da je to neprimereno. Nije im, međutim, bila sporna cena od 300 evra, ali ni činjenica da se privatno putovanje sa kojim škola zvanično nema veze, ugovara upravo dok su učenici na nastavi.

Upućeni tvrde da u gotovo svakoj gradskoj školi postoji nekoliko nastavnika koji vode učenike na privatna putovanja, uz saglasnost njihovih roditelja. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da na takva putovanja ne idu samo đaci kojima nastavnici koji ih vode predaju, već i učenici iz drugih odeljenja, pa čak i iz različitih škola.

Ako su se roditelji saglasili sa putovanjem odgovornost je na onome ko je vođa puta, bio on nastavnik ili ne. To je isto kao kada Ministarstvo zabrani da se mala matura proslavlja van škole, a roditelji se dogovore da deca idu u restoran i tim proslavama prisustvuju i nastavnici. U mnogim školama se organizuju takva putovanja, od letovanja, učenja stranih jezika u kampovima, škole plivanja… Zakon to ne zabranjuje. A da li je nastavnica koja je decu vodila u Ulicu crvenih fenjera prekršila neke norme, ne mogu da komentarišem. To treba da kaže Ministarstvo prosvete – ističe Brajković.

Ministar je svoje rekao – sporno putovanje ocenio je kao "neprimereno", ali ne samo zbog planiranog obilaska pomenutog dela Amsterdama. Šarčević kaže da je dobio izveštaj o ovom slučaju, da škola i njen direktor nisu organizovali putovanje, već nastavnica "po privatnoj liniji".

"To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica", rekao je ministar i dodao da ima dosta nastavnika koji su u dobrim odnosima sa roditeljima, "pa rade na svoju ruku".

Upitan da li je moralno da nastavnik vodi učenike kojima predaje, jer bi po istom sistemu mogao i da im drži privatne časove, Brajković odgovara da to nisu iste stvari, "jer putovanje ne utiče na nastavu, dok bi u slučaju privatnih časova to imalo uticaja na realno procenjivanje učeničkog znanja".

Ako krenemo tim putem, upašćemo u lavirint teorije zavere – odgovara na isto pitanje Aleksandar Ničić, iz Sindikata obrazovanja Srbije, dodajući da ne zna detalje konkretnog slučaja, ali" ako su roditelji bili upoznati sa sadržinom putovanja, to je njihova privatna stvar".

Ovakva putovanja su popularna jer mnogi roditelji ne mogu da priušte porodični odmor, pa im je lakše da pošalju dete sa osobom u koju imaju poverenja. Aranžmani su obično jeftiniji od ekskurzija, jer nisu opterećeni gratisima za socijalno ugrožene učenike, visokim dnevnicama za nastavnike i vođe puta, ali i brojnim drugim stavkama koje drastičnu podižu cenu đačkih putovanja kada se ide organizovano preko škole.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 10.04.2018.
Naslov: Redakcija